واکسن پرونار یا پنوموکوک، جهت جلوگیری از عفونت ناشی از باکتری پنوموکوک استفاده می شود. بیماری پنوموکوک (pneumococcal)، یک عفونت جدی ایجاد شده توسط این باکتری ها می باشد. عفونت های پنوموکوکی، می توانند سبب بروز مشکلات جدی روی ریه، خون و مغز شود و آن ها را آلوده کند. واکسن پرونار، باعث می شود که بدن در برابر بیماری پادتن تولید کند و به ایجاد ایمنی در بدن در برابر بیماری کمک می نماید. زمان بندی واکسیناسیون در استفاده از این واکسن بسیار مهم است تا تاثیرگذاری آن زیاد باشد. دستورالعمل های بهترین متخصص اطفال را در این زمینه دنبال نمایید و آن را به درستی انجام دهید. در این مقاله قصد داریم درباره واکسن پرونار اطلاعات جامعی در اختیار شما قرار دهیم. در ادامه مقاله با ما همراه باشید…
واکسن پرونار چیست؟
واکسن پرونار، بر علیه باکتری پنوموکوک است که باعث ایجاد عفونت در گلو، سینوس، گوش داخلی، سیستم تنفسی تحتانی و سیستم عصبی می شود.
در حال حاضر این نوع عفونتها نسبت به دهه های گذشته کمتر شیوع دارد و درمانهای آنتی بیوتیکی قوی تا حد زیادی از بروز عوارض و آسیب های ناشی از عفونت جلوگیری می کند، اما عفونت ریه یا پنومونی و عفونت مغز یا مننژیت ناشی از این باکتری، علی رغم نادر بودن، می تواند به آسیب های جدی و حتی در مواردی به مرگ کودکان مستعد ، منجر شود.
بنابر این مدتی طولانی است که این واکسن در بسیاری از کشور ها، جزو واکسیناسیون اجباری قرار گرفته است.
در ایران هنوز جزو برنامه جامع کشوری نیست اما با توجه به واردات محدود این واکسن، برخی از همکاران متخصص کودکان آن را برای کودکان تجویز می کنند.
ضرورت استفاده همگانی از این واکسن، گر چه محل اختلاف بین پژوهشگران است، اما توصیه به مصرف به صورت جدی در دنیا مطرح است و به نظر می رسد در سالهای آینده در برنامه کشوری واکسیناسیون قرار خواهد گرفت.
تزریق واکسن پرونار به چه افرادی توصیه می شود؟
توصیه به مصرف این واکسن در سن زیر ۱۹ سال و بالای ۶۵ سال به صورت جدی مطرح است، و بین سن ۱۹ تا ۶۵ سال، در صورت وجود برخی بیماریهای زمینه ای مثل از دست دادن طحال، HIV ، نارسایی مزمن کلیه، مبتلایان به انواع سرطان، بیماران تحت شیمی درمانی و رادیو تراپی، بیماران دارای نقص سیستم ایمنی و … ، تزریق این واکسن توصیه می شود.
در ایران سه نوع از این واکسن وجود دارد که با اعدادی معرفی می شود که این اعداد نشان گر تعداد سوش های باکتری است که واکسن آن ها را پوشش می دهد.
۱/ واکسن کونژوگه ۱۰ ظرفیتی یا synflorix
۲/ واکسن کونژوگه ۱۳ ظرفیتی یا prevenar 13
۳/ واکسن پنوموکوک پلی ساکاریدی ۲۳ ظرفیتی یا Pneumovax
در کودکان نوع prevenar 13 بیشتر توصیه می شود و از ماه دوم بعد از تولد قابل استفاده است.
اقدامات مهم قبل از تزریق واکسن پرونار
قبل از تزریق واکسن پرونار، برای اطمینان حاصل نمودن از اینکه این واکسن برای کودک شما بی خطر می باشد، چنانچه کودک شما هر یک از موارد ذیل را داشت، حتما به پزشک اطلاع دهید:
• چنانچه کودک شما بیماری خاصی دارد یا داروی خاصی مصرف می کند.
• سابقه اختلال لخته شدن خون یا خونریزی
• چنانچه کودک شما از داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین و وارفارین استفاده می کند.
• اگر کودک شما به دلیل مصرف داروهای خاص، دریافت داروهای ضد سرطان، پیوند مغز استخوان یا هر بیماری، سیستم ایمنی ضعیفی دارد.
• درصورتی که کودک مبتلا به سرماخوردگی خفیف باشد، می تواند واکسن را دریافت نماید، اما در صورت ابتلا به فرم شدیدتر بیماری همراه با تب بالای 38 درجه سانتیگراد یا هر نوع عفونت، منتظر بمانید تا حال عمومی کودک قبل از تزریق این واکسن بهتر شود.
• در صورتی که فررند شما آلرژی به ماده موثره یا سایر ترکیبات واکسن یا هر واکس دیگری حاوی توکسوئید داشته باشد، از تزریق واکسن پرونار اجتناب نمایید.
تزریق واکسن پرونار چگونه انجام می شود؟
واکسن پرونار، معمولا به یکی از عضلات که معمولا در ران یا بازو می باشد، تزریق می شود. پزشک، تعداد صحیح تزریقات مورد نیاز و فواصل بین آن ها را تعیین خواهد کرد. اولین تزریق، زمانی که کودک 2 ماهه است انجام شده، سپس نوبت های تقویت کننده و یادآور واکسن در 4 ماه، 6 ماه و 12 تا 15 ماهگی تزریق می شود. چنانچه کودک تا سن بزرگتر از شش ماهگی این واکسن را دریافت نکرده باشد، اولین دوز را می توان در سنین بین هفت تا نه ماهگی تزریق کرد. چنانچه کودک در تزریق اولیه، کمتر از یک سال سن داشته باشد، به او دو دوز یادآور و افزایش دهنده تزریق می شود. در صورتی که کودک در تزریق اولیه، در سن 12 تا 23 ماهگی باشد، باید یک دوز یادآور را دریافت کند. یک کودک دو ساله و یا با سن بیشتر، در زمان اولین تزریق ممکن است تنها به یک تزریق بدون دوز تقویت کننده نیاز داشته باشد.
دوز مورد نیاز تزریق واکسن پرونار در سنین مختلف
طبق توصیه CDC ( مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای امریکا ) برای کودکان، باید در ماه های دو، چهار، شش و ۱۲-۱۵ ماهگی، چهار دوز از واکسن پرونار تزریق شود. اما اگر کودکی تا ۷ ماهگی این واکسن را دریافت نکرده باشد، سه نوبت کافی است، که دو نوبت اول با فاصله یکماه و نوبت سوم بین ۱۲ تا ۱۵ ماهگی تزریق می شود. در کودکان بین ۱۲ تا ۲۴ ماهه دو تزریق با فاصله حداقل دو ماه کافی است. در کودکان بالای ۲ سال تزریق یک دوز کافی است، اگر چه برخی توصیه می کنند دومین دوز با فاصله دو ماه تزریق شود. در افراد بالای ۶۵ سال، تزریق یک دوز prevenar 13 و سپس یکسال بعد، pneumovax 23 توصیه می شود. نکته قابل توجه این است که، این واکسن می بایست با نسخه همکاران پزشک و بعد از بررسی شرایط عمومی فرد تهیه و تزریق شود.
عوارض جانبی واکسن پرونار
این واکسن ممکن است در کنار فوایدی که دارد، عوارض ناخواسته ای نیز ایجاد نماید، اگر چه ممکن است تمام این عوارض جانبی رخ ندهد، اما در صورت بروز آن ها ممکن است نیاز به مراقبت های پزشکی باشد. در صورت بروز هر یک از این عوارض جانبی، فورا پزشک را مطلع نمایید.
از عوارض جانبی واکسن پرونار می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
- خارش پوستی خفیف
- درد قفسه سینه
- غش
- تنفش دشوار
- کج خلقی
- تب 39 درجه یا کمتر
- مشکل در بلع
- بی خوابی، بی قراری و خوب آلودگی
- تشنج
- تورم گلو، صورت و زبان
قیمت واکسن پرونار
جهت تهیه و تزریق واکسن پرونار، نیاز به نسخه پزشک می باشد. بیمه هزینه این واکسن را تحت پوشش قرار نمی دهد، بنابراین باید تمام هزینه های آن را خودتان بپزدازید. برای اطلاع از هزینه واکسن پرونار با پزشک خود مشورت نمایید، زیرا با توجه به نوسانات قیمت نمی توان مبلغ دقیق آن را برآورد کرد.
فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی تهران در رشته تخصص کودکان و نوزادان در سال ۱۳۸۶ است. یک سال سابقه کار در استان زنجان به عنوان طرح ۸۶ تا ۸۷ و یک سال سابقه کار در بیمارستان شهرستان گراش در استان فارس از ۸۷ تا ۸۸ دارد. ایشان شاغل در بیمارستان شهید چمران از ۹۴ تا کنون هستند و سابقه مطب فعال در تهران و شهرستان بومهن از سال ۸۸ تا ۹۴ و مطب فعال در منطقه زعفرانیه از سال ۹۴ تا کنون است.
فیلدهای تخصصی کاری:
فعالیت در زمینه بیماریهای کودکان و نوزادان
شامل کنترل رشد و نمو
تغذیه
بیماریهای اسم و الرژی
بیماریهای گوارش کودکان
0 دیدگاه