یکی از عفونت های نسبتا شایع در دوران کودکی عفونت گوش میانی یا (اوتیت مدیا) است که به علت درد شدیدی که در کودکان ایجاد می کند، باید به سرعت توسط پزشک تشخیص داده شده و درمان شود، وجود آلودگی در گوش میانی را عفونت گوش میانی می گویند و کودکان بسیار بیشتر از بزرگسالان دچار این بیماری می شوند، اکثر عفونت های گوش با گذشت زمان بهبود میابند اما در مواردی که شدیدتر است، انواع آنتی بیوتیک تجویز می شود، در این مقاله قصد داریم درباره عفونت گوش میانی اطلاعات جامعی در اختیار شما قرار دهیم. با ما همراه باشید.
عوامل موثر در ابتلا به عفونت گوش میانی در کودکان
اوج بروز عفونت گوش میانی در کودکان بین ۶ تا ۲۰ ماهگی است، زیرا در این سنین شیرخوردن، به ویژه بهصورت خوابیده با شیشه، احتمال ابتلا را افزایش میدهد و در گوش مجرایی وجود دارد که آن را به حلق متصل میکند و وظیفه آن تنظیم فشار دو طرف پرده گوش است که هنگام شیرخوردن، این مجرا مکررا باز میشود و اگر باکتری در حلق وجود داشته باشد، ممکن است به گوش راه یابد و باعث عفونت شود، نوزادانی که از شیر مادر تغذیه نمیکنند، بیشتر در معرض این مشکل قرار دارند.
همچنین برخی عوامل هستند که در عفونت گوش میانی در کودکان و نوزادان موثر است مانند:
- موارد ارثی عفونت های گوش
- قرار گرفتن در معرض دود سیگار
- تغییرات آب و هوایی، تغییرات ارتفاع
- کاهش زمان استفاده از پستانک بعد از شش ماهگی
علائم عفونت گوش میانی در کودکان
عفونت گوش میانی سریع گسترش پیدا می کند و از همان ابتدا علائم دارد، از جمله علائم این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس درد شدیدگوش به ویژه در زمان خواب
- ایجاد مشکل خوابیدن
- خروج مایعات از گوش
- سرفه
- گریه کردن کودک بیش از حد نرمال
- بهم ریختن تعادل کودک
- تب 38 درجه یا بیشتر یا تب 100 درجه فارنهایت یا بیشتر
- سردرد
- استفراغ
- ایجاد مشکل در واکنش به صدا
- کم اشتهایی
تشخیص عفونت میانی گوش در کودکان
تشخیص عفونت گوش میانی در کودکان معمولا بر اساس علائم بالینی و معاینه پزشکی انجام میشود و مهمترین علائم شامل درد گوش، تب، تحریکپذیری، مشکل در خوابیدن یا تغذیه، و در برخی موارد ترشح مایعات از گوش است، پزشک با استفاده از ابزار خاصی به نام اتوسکوپ، پرده گوش کودک را بررسی میکند تا نشانههایی از التهاب یا تجمع مایعات در گوش میانی را مشاهده کند، در برخی موارد برای تأیید تشخیص از آزمایشهای اضافی مانند شنواییسنجی استفاده شود و در صورتی که عفونت به طور مکرر بروز کند، نیاز به درمانهای طولانیمدت یا جراحی است.
درمان عفونت گوش میانی کودکان
درمان عفونت گوش میانی در کودکان بسته به شدت بیماری و علائم، میتواند متفاوت باشد، درمانهای رایج شامل:
آنتیبیوتیکها
در صورتی که عفونت باکتریایی باشد، پزشک ممکن است آنتیبیوتیک تجویز کند و معمولاً اگر علائم شدید نباشند، پزشک ابتدا منتظر بهبودی خودبهخود میشود و اگر لازم باشد، آنتیبیوتیکها را شروع میکند.
مسکنها
داروهای مسکن مانند استامینوفن یا ایبوپروفن برای کاهش درد و تب مورد استفاده قرار میگیرند.
قطرههای گوش
برای تسکین درد و کاهش التهاب، پزشک قطرههای گوش تجویز میکند.
استراحت و مایعات
اطمینان از استراحت کافی و مصرف مایعات کافی برای کمک به بهبودی بدن کودک ضروری است.
جراحی
اگر عفونتها مکرر و شدید باشند یا در صورت ایجاد تجمع مایعات در گوش میانی که منجر به اختلال شنوایی میشود، ممکن است نیاز به عمل جراحی برای تخلیه مایعات یا قرار دادن لوله در گوش باشد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
عفونت گوش همواره علائمی دارد که می توان از طریق آن نوع بیماری را تشخیص داد. از همین رو زمانی که با علائم زیر مواجه شدید حتما به پزشک متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید.
علائم در کودکان کوچکتر از 6 سال دیده می شود، از جمله این علائم شدت درد گوش زیاد، مشاهده خروج چرک یا مایعات خونی از گوش و … است که در صورت ادامه داشتن علائم و برطرف نشدن آن حتما باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه شود.
چگونه می توان از عفونت گوش میانی جلوگیری کرد؟
در صورت رعایت نکات زیر می توانید از عفونت گوش میانی در کودکان پیشگیری کنید:
- از تمامی عواملی که می تواند موجب سرماخوردگی شود پیشگیری کنید.
- شستن مرتب دست ها
- درصورت امکان دوری فرزندان از مکان های پرتردد
- عدم اشتراک وسایل غذا و وسایل شخصی با دیگران
- رعایت بهداشت عطسه و سرفه
- دوری از دود سیگار
- شیر دادن، شیر مادر حاوی آنتی بادی است و مانع عفونت گوش می شود.
- به کودکان در حالت درازکش شیر ندهید.
عوارض عفونت گوش در کودکان
در بیشتر موارد عفونت گوش عوارضی ندارد، اما اگر عفونت گوش مزمن باشد، منجر به عوارض جدی می شود مانند:
- ایجاد اختلال در شنوایی
- کم شنوایی موقت و خفیف که در دوره ابتلا به عفونت گوش بسیار دیده شده است.
- گاها عفونت های مزمن موجب کاهش شنوایی می شود.
- در صورتی که عفونت گوش در کودکان باشد، چون شنوایی آنها دچار اختلال می شود، مهارت های گفتاری، اجتماعی و رشدی آن ها نیز دچار تاخیر خواهد شد.
- پاره شدن پرده گوش که عموما در طی 72 ساعت درمان می شود، اما ممکن است در موارد نادر به جراحی نیاز داشته باشد.
سوالات متداول
عموما عفونت گوش میانی بعد از 2 الی 3 روز بدون هیچ درمانی از بین می رود، اما در مواردی خاص حتی پس از درمان با آنتی بیوتیک، بیشتر طول میکشد. (حدودا یکماه یا بیشتر)
در برخی موارد عفونت گوش ممکن است منجر به مننژیت، آبسه مغزی و سایر عوارض عصبی شود، البته آنتی بیوتیک ها عوارض و خطرات عفونت گوش را کاهش می دهند اما باز هم ممکن است عوارض جدی داشته باشد.
در نهایت…
عفونت گوش میانی در کودکان بیماری شایع و معمولا قابل درمان است، این مشکل به دلیل التهاب ناشی از باکتریها یا ویروسها به وجود میآید و ممکن است باعث درد و تب شود و درمان آن شامل استفاده از آنتیبیوتیکها، مسکنها و گاهی قطرههای گوش است که در صورت تکرار یا شدت بیماری، ممکن است نیاز به جراحی وجود داشته باشد، توجه به علائم اولیه و مراجعه به پزشک برای درمان به موقع میتواند از بروز مشکلات جدیتر جلوگیری کند.
فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی تهران در رشته تخصص کودکان و نوزادان در سال ۱۳۸۶ است. یک سال سابقه کار در استان زنجان به عنوان طرح ۸۶ تا ۸۷ و یک سال سابقه کار در بیمارستان شهرستان گراش در استان فارس از ۸۷ تا ۸۸ دارد. ایشان شاغل در بیمارستان شهید چمران از ۹۴ تا کنون هستند و سابقه مطب فعال در تهران و شهرستان بومهن از سال ۸۸ تا ۹۴ و مطب فعال در منطقه زعفرانیه از سال ۹۴ تا کنون است.
فیلدهای تخصصی کاری:
فعالیت در زمینه بیماریهای کودکان و نوزادان
شامل کنترل رشد و نمو
تغذیه
بیماریهای اسم و الرژی
بیماریهای گوارش کودکان
0 Comments