دکتر جاوید مظفری » بیماری های عفونی کودکان » عفونت مجاری ادراری در کودکان چگونه درمان می شود؟
مدت زمان مطالعه۵ دقیقه

عفونت مجاری ادراری در کودکان چگونه درمان می شود؟

عفونت ادرای کودکان زمانی اتفاق می افتد که باکتری وارد ادرار شده و به سمت مثانه حرکت می کند. از هر 100 دختر، 8 نفر و از هر 100 پسر، 2 نفر به عفونت ادراری مبتلا می شوند. کودکان خردسال نسبت به کودکان بزرگتر یا بزرگسالان در معرض خطر بیشتری برای آسیب کلیه ناشی از عفونت ارداری هستند.

عفونت مجاری ادراری چگونه ایجاد می شود؟

مجرای ادراری اندام‌هایی در بدن شما هستند که ادرار را که یکی از مواد زائد بدن است، تولید می کنند، ذخیره می‌کنند و سپس آن را تخلیه می کنند. ادرار در کلیه ها ساخته می شود و از طریق لوله هایی مخصوص به مثانه می رسد. کلیه افراد بزرگسال حدود 1/5 تا 2 لیتر ادرار در روز تولید می کند. این مقدار در کودکان بسته به سن آنها کمتر است.

مثانه ادرار را تا زمانی که از طریق مجاری ادرار تخلیه شود، ذخیره می کند. مجرای ادرار در پسران در انتهای آلت تناسلی و در دختران در جلوی واژن باز می شود. کلیه ها همچنین سطوح بسیاری از مواد شیمیایی در بدن (سدیم، پتاسیم، کلسیم، فسفر و غیره) را متعادل می کنند و اسیدیته خون را بررسی می کنند. هورمون های خاصی نیز در کلیه ها ساخته می شوند. این هورمون ها به کنترل فشار خون، افزایش تولید گلبول های قرمز و کمک به ساخت استخوان های قوی کمک می کنند.

ادرار معمولی هیچ باکتری در خود ندارد و جریان یک طرفه به جلوگیری از عفونت کمک می کند. با این حال، باکتری ها ممکن است از طریق مجرای ادرار وارد ادرار شده و به مثانه بروند. در این صورت کودک دچار عفونت ادرار خواهد شد.

بیشتر بخوانید
عفونت گوش میانی در کودکان چه علل و علائمی دارد؟
عفونت مجاری ادراری

بیشتر بخوانید: نفخ شکم در کودکان و دلایل آن

علائم عفونت ادرار در کودکان

اغلب زمانی که شما عفونت ادراری دارید، پوشش مثانه، مجرای ادرار، حالب ها و کلیه ها قرمز و متورم می شوند. کودکان بزرگتر ممکن است از درد در ناحیه پایین معده یا کمر شکایت داشته باشند و همچنین نیاز به دفع مکرر ادرار دارند. کودک شما ممکن است هنگام ادرار درد اذیت کننده ای را احساس کند و فقط چند قطره ادرار دفع کند. او همچنین ممکن است در کنترل ادرار مشکل داشته باشد.

اگر کودک شما نوزاد است یا آنقدر کوچک است که نمی تواند به شما بگوید که چه احساسی دارد، می توانید به علائم احتمالی عفونت که صرفا به سیستم ادرار مربوط نمی شوند توجه کنید. ممکن است کودک شما فقط تب داشته باشد و غذا نخورد. گاهی اوقات کودک فقط تب خفیف دارد و ممکن است اسهال داشته باشد. بوی ادرار کودک نیز ممکن است تغییر کرده باشد.

برخی علائم شایع عفونت ادراری کودکان

  • درد، سوزش یا احساس سوزش هنگام ادرار کردن
  • تکرر ادرار یا احساس نیاز فوری به ادرار کردن، حتی بدون دفع ادرار
  • ادرار بدبو که ممکن است کدر به نظر برسد یا خون در آن باشد
  • تب
  • درد در ناحیه کمر یا اطراف مثانه
عفونت ادراری کودکان

بیشتر بخوانید: اسهال در کودکان به چه دلایلی ایجاد می شود؟

علت عفونت ادراری در کودکان

در ادرار طبیعی هیچ باکتری وجود ندارد. اما باکتری ها به تعداد زیاد در ناحیه رکتوم و در مدفوع یافت می شوند. گاهی ممکن است باکتری ها از مجرای ادرار به مثانه راه پیدا کنند. هنگامی که این اتفاق می افتد، باکتری ها تکثیر می شوند و اگر در بدن باقی بمانند ممکن است باعث عفونت شوند.

بیشتر بخوانید
تب مخملک در کودکان

2 نوع اصلی عفونت ادراری وجود دارد: عفونت مثانه و عفونت کلیه. هنگامی که عفونت در مثانه باشد، می تواند باعث تورم و درد مثانه شود. اگر باکتری ها از طریق لوله های ادراری از مثانه به بالا بروند و به کلیه ها برسند و آنها را آلوده کنند، کلیه عفونت می کند. به عفونت کلیه پیلونفریت می گویند. عفونت های کلیه جدی تر از عفونت های مثانه هستند و می توانند به کلیه ها به خصوص در کودکان خردسال آسیب بزنند. بسیاری از کودکانی که به عفونت ادراری مبتلا می شوند، کلیه ها و مثانه های طبیعی دارند، اما لازم است تا ناهنجاری زودتر تشخیص داده شود و درمان شود.

درمان عفونت ادراری کودکان

عفونت ادراری در کودکان با آنتی بیوتیک درمان می شود. اگر متخصص اطفال تشخیص دهد که فرزندتان به عفونت ادراری مبتلا است، دارویی را تجویز می کند که باکتری‌هایی را که به احتمال زیاد باعث این مشکل می‌شوند را از بین میبرد. آزمایش ادرار یکی از راه های تشخیص عفونت ادراری است. با مشخص شدن نتیجه آزمایش ادرار، پزشک با توحه به نوع باکتری موجود در ادرار کودک، داروی مناسب را تجویز می کند. همچنین می توانید با تشویق فرزندتان به نوشیدن مایعات فراوان و دفع مکرر ادرار، به مبارزه با عفونت کمک کنید.

داروی آنتی بیوتیک، نحوه تجویز و تعداد روزهایی که باید مصرف شود ممکن است به نوع عفونت بستگی داشته باشد. اگر کودک شما بسیار بیمار است و قادر به نوشیدن نیست، ممکن است لازم باشد آنتی بیوتیک به عنوان به کودک شما تزریق شود. در غیر این صورت، داروها ممکن است به صورت خوراکی داده شوند. بسته به نوع آنتی بیوتیک مورد استفاده، کودک شما ممکن است یک دوز در روز یا حداکثر 4 دوز در روز مصرف کند. ممکن است از شما خواسته شود که تا پایان آزمایشات بعدی به کودک خود دارو بدهید.

بیشتر بخوانید
بیماری زرد زخم در کودکان چه علت و علائمی دارد؟

پس از چند دوز آنتی بیوتیک، کودک شما ممکن است بسیار بهتر به نظر برسد. اکثر افراد مبتلا به عفونت ادراری، در صورت درمان صحیح در عرض یک هفته بهبود می یابند، اما اغلب ممکن است هفته ها طول بکشد تا تمام علائم از بین بروند. مهم است که کودک شما داروهای آنتی بیوتیک را طبق دستور پزشک مصرف کند، حتی اگر علائم از بین رفته باشند. اگر علائم در عرض 3 روز بدتر شد یا بهبود نیافت، ممکن است کودک شما نیاز به مراجعه به بیمارستان داشته باشد.

کلام آخر

عفونت ادراری معمولا خطرناک نیست و به کلیه و مثانه آسیب نمیرساند، اما در صورت مشاهده علائم بهتر است هرچه سریع تر به یک متخصص اطفال خوب مراجعه کنید. علائم عفونت ادراری می توانند برای کودک آزار دهنده باشند؛ بنابراین هرچه سریع تر بیماری را تشخیص و برای درمان آن اقدام کنید، روند درمان ساده تر خواهد بود.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
سینوزیت در کودکان

سینوزیت در کودکان

سینوزیت یا عفونت سینوس ها، مشکلی شایع است که می تواند کودکان و بزرگسالان را درگیر کند. این عفونت اغلب پس از سرماخوردگی یا...

تب مخملک در کودکان

تب مخملک در کودکان

تب مخملک نوعی بیماری باکتریایی است که معمولا در کودکان 5 تا 15 سال که به گلو درد مبتلا هستند دیده می شود. باکتری عامل گلو...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *