صافی کف پا در کودکان بر اثر علل مختلفی مانند شلی لیگامانی، سابقه ژنتیکی و … ایجاد شود. زمانی که کودک می ایستد، قوس پا مشاهده نمی شود و در زمان نشستن یا وقتی که کودک پا را به سمت بالا می برد، قوس پا خودش را نشان می دهد. کف پای صاف در بیشتر نوزادان و کودکان با رشد کودک و با بالا رفتن سن از بین می رود. چنانچه تا 10 سالگی قوس طبیعی در کف پا ایجاد نشود باید برای درمان اقدام شود، زیرا ممکن است سبب باعث بروز درد و ناراحتی در کودک شود و مشکلاتی از جمله آرتروز زانو و کمر، تغییر شکل پا و … را در بزرگسالی برای او ایجاد نماید. در این مقاله قصد داریم درباره علت، علائم، تشخیص و درمان کف پای صاف اطلاعات جامعی در اختیار شما قرار دهیم. در ادامه با ما همراه باشید.
صافی کف پا در کودکان چیست؟
در برخی از کودکان قوس داخلی کف پا وجود ندارد و این عارضه در اثر عدم توانایی تاندون کف پا در ایجاد قوس کف پا می باشد. در این صورت مشاهده می شود که هنگام ایستادن ،کف پای کودک با کف زمین تماس پیدا می کند و هیچ گونه قوسی در آن مشاهده نمی شود. کف پای نوزادان در بدو تولد به طور طبیعی صاف است، اما با افزایش سن کودک و به تدریج، قوس کف پا شکل می گیرد. چنانچه کودک به سن ده سالگی رسید و قوس کف پا ایجاد نشود، لازم است برای بررسی وضعیت او به بهترین متخصص اطفال مراجعه نمایید.
چه زمانی صافی کف پای کودک نیاز به درمان دارد؟
کودکانی که زیر 6 سال سن دارند ممکن است با رشد آن ها صافی کف پا رفع شود و قوس کف پا ایجاد شود. صافی کف پا در کودکان طبیعی است، اما چنانچه کودک شما به دلیل صافی کف پا دچار درد باشد یا او نتواند انگشتان خود را به سمت بالا و پایین حرکت دهد یا اینکه کودک به جای راه رفتن با تمام کف پا با بخش داخلی پای خود راه برود، نیاز است که به پزشک مراجعه شود.
علائم صافی کف پا در کودکان
بیشتر کودکانی که کف پای صاف دارند، علائمی ندارند. همچنین این عارضه ممکن است که بعد از گذشت چند سال در کودک بروز پیدا کند.
- احساس درد در پا، مچ پا، ران، کمر و زانو
- تغییر در نحوه راه رفتن کودک
- امتناع کودک از انجام فعالیت های ورزشی و فیزیکی
- عدم وجود هیچ گونه قوسی در کف پای کودک
- سایش غیر عادی در کف کفش کودک
- خستگی پس از مدت کوتاه راه رفتن کودک
- چرخش مچ پا به سمت داخل در صورت ابتلا کودک به نرمی مفاصل
بیشتر بخوانید: علت خستگی شدید و خواب آلودگی کودکان
علل صافی کف پا در کودکان
صافی کف پا در کودکان ممکن است بر اثر عوامل مختلفی ایجاد شود. این عوامل عبارتند از :
- عوامل ارثی
- وضعیت غیر عادی استخوان پاشنه
- فلج اطفال
- آسیب دیدگی پا یا مچ پا
- ضعف عضلات
- دیابت
- کوتاه بودن تاندون آشیل و کشیده شدن پا به سمت داخل
- آرتریت روماتوئید
- بیماری های مادرزادی مانند سندرم مارفان
- مشکلات عضلانی کودک
- چاقی
- نرمی بیش از حد مفاصل
تشخیص صافی کف پا در کودکان
برای تشخیص صافی کف پا می توانید کف پای کودک را خیس کنید و روی سطح سیمانی قرار بدهید. در صورتی که کودک به کف پای صاف دچار باشد، کل اثر کف پای کودک روی سطح سیمانی مشخص خواهد است و باید به پزشک مراجعه نمایید. زمانی که به پزشک مراجعه می کنید، او درباره سابقه کف پای صاف در خانواده شما سوال می پرسد و مسائل ژنتیکی دخیل در ایجاد صافی کف پا را مورد بررسی قرار خواهد داد. پزشک از کودک می خواهد که راه برود یا روی پنجه قدم بردارد، به این ترتیب حرکات او زیر نظر گرفته می شود. پزشک بررسی های لازم در پا و مچ پای کودک را انجام می دهد و ممکن است برای تشخیص دقیق تر از دستگاهی به نام اسکن کف پا استفاده نماید. در این روش، کودک پاهای خود را روی صفحه ای قرار می دهد و بر اساس فشار وارد شده دستگاه می تواند میزان صافی کف پای کودک را تشخیص دهد.
ممکن است از روش هایی مانند سی تی اسکن، MRI و رادیوگرافی برای تشخیص صافی کف پا استفاده شود.
درمان صافی کف پا در کودکان
پزشک ابتدا پای کودک شما را مورد معاینه و بررسی قرار می دهد و روش های درمانی را بر اساس عوامل زیر تجویز می نماید:
- شدت علائم ایجاد شده
- سن کودک
کودک تا سن سه سالگی نیازی به درمان نخواهد داشت و پس از آن در صورت بروز علائم، درمان آغاز خواهد شد. در ادامه به برخی از روش های درمان صافی کف پای کودکان می پردازیم:
بیشتر بخوانید: سندرم کودک تکان خورده چیست و چه علائمی دارد؟
درمان های غیر جراحی
چنانچه صافی کف پا در کودک منجر به ناراحتی او شود درمان های غیر جراحی آغاز می شود. برخی از این روش های درمانی عبارتند از :
- استفاده از کفش های مخصوص طبی
- فیزیوتراپی یا طب فیزیکی
- استفاده از دارو برای کاهش درد
- کاهش فعالیت های فیزیکی کودک
- انجام ورزش و تمرینات کششی
- درمان های دستی مانند اعمال نیرو به مفاصل، ماساژ، متحرک سازی، کشش دستی و …
- مدالیته ها مانند لیزر سرد، اولتراسوند و …
جراحی کف پای صاف در کودکان
چنانچه درمان های غیر جراحی صافی کف پا در کودکان موثر واقع نشود و این عارضه به صورت قابل توجهی پیشرفت کرده باشد، ممکن است پزشک روش جراحی را پیشنهاد دهد. نوع جراحی بر اساس شدت و نوع صافی کف پا و علت ایجاد آن انتخاب می شود.
فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی تهران در رشته تخصص کودکان و نوزادان در سال ۱۳۸۶ است. یک سال سابقه کار در استان زنجان به عنوان طرح ۸۶ تا ۸۷ و یک سال سابقه کار در بیمارستان شهرستان گراش در استان فارس از ۸۷ تا ۸۸ دارد. ایشان شاغل در بیمارستان شهید چمران از ۹۴ تا کنون هستند و سابقه مطب فعال در تهران و شهرستان بومهن از سال ۸۸ تا ۹۴ و مطب فعال در منطقه زعفرانیه از سال ۹۴ تا کنون است.
فیلدهای تخصصی کاری:
فعالیت در زمینه بیماریهای کودکان و نوزادان
شامل کنترل رشد و نمو
تغذیه
بیماریهای اسم و الرژی
بیماریهای گوارش کودکان
0 دیدگاه