دکتر جاوید مظفری » بیماری های عفونی کودکان » چگونه متوجه شویم کودکمان به سرخجه مبتلا شده است؟
مدت زمان مطالعه۶ دقیقه

چگونه متوجه شویم کودکمان به سرخجه مبتلا شده است؟

سرخجه، یک بیماری ویروسی حاد و از جمله بیماری های عفونی در کودکان است که به آن سرخک آلمانی یا سرخک سه روزه هم می گویند، چرا که تب آن معمولا سه روزه قطع می شود. راش های آن شبیه سرخک و گاهی شبیه مخملک است. دوره کمون بیماری سرخجه، طولانی و بین ۱۴ تا ۱۷ روز و گاهی تا ۲۱ روز طول می کشد، یعنی بعد از ورود ویروس به بدن فرد مبتلا، بین دو هفته تا سه هفته طول می کشد تا علایم بیماری ظاهر شود .در این مقاله قصد داریم درباره سرخجه در کودکان اطلاعات کاملی در اختیار شما قرار دهمی. با ما در ادامه همراه باشید..

سرخجه-در-کودکان

سرخجه چیست؟

سرخجه یک بیماری مسری است و به سرخک آلمانی یا سرخک سه روزه نیز معروف است. با این حال، این بیماری همان بیماری سرخک نیست. سرخجه توسط ویروس سرخجه ایجاد می شود و یک بیماری خفیف است. این بیماری معمولاً برای کودکان خطرناک نیست، اما می تواند برای زنان باردار بسیار خطرناک باشد، زیرا سرخجه می تواند باعث سقط جنین یا ناهنجاری برای نوزادان متولد نشده آنها شود. این بیماری فقط در انسان دیده می شود و بسیار مسری است، و از طریق قطرات تنفسی و از دهان و بینی منتقل می شود. سرخجه در کودکان نسبت به بیماری سرخک، عوارض و مرگ و میر کمتری دارد.

علائم سرخجه در کودکان

در کودکان ابتدا علائمی مثل تب، سرفه، سردرد، آبریزش بینی، تورم پلک چشم و تورم غدد لنفاوی پشت گوش و گردن، اتفاق می افتد که معمولا سه تا پنج روز طول می کشد و بعد از اینکه تب قطع شد، بثورات ظاهر می شود، که از پشت گوش شروع و سپس به گردن و صورت و بعد به سایر نقاط بدن گسترش می یابد .این بثورات گاهی خارش دار هستند.

بیشتر بخوانید
آدنیت مزانتر یا دل درد مزمن کودکان چیست و چگونه درمان میشود؟

سایر علائم سرخجه عبارتند از:

  • تب، گلودرد و آبریزش بینی
  • به طور کلی احساس ناخوشی می کند
  • غدد متورم (به ویژه در پشت گردن کودک و پشت گوش او)

علائم معمولاً بین 14 تا 21 روز پس از آلوده شدن کودک به ویروس شروع می شود. با این حال، از هر 2 نفری که سرخجه دارند، 1 نفر هیچ علامتی نشان نمی دهد، بنابراین ممکن است کودک شما بدون نشان دادن یا احساس هیچ علامت یا نشانه ای سرخجه داشته باشد.

سرخجه چگونه گسترش می یابد؟

سرخجه از طریق قرار گرفتن در معرض قطراتی که هنگام سرفه یا عطسه فرد مبتلا منتشر می شود، پخش می شود. این قطرات می توانند در هوا حرکت کنند و دیگران را آلوده کنند. کودک مبتلا به سرخجه می تواند دیگران را از 1 هفته قبل از نمایان شدن بثورات تا 1 هفته پس از ظاهر شدن بثورات آلوده کند. برای جلوگیری از انتشار ویروس، مهم است که کودک بیمار را در خانه و دور از سایر کودکان نگه دارید. اگر کودک شما سرخجه دارد، او را به مهدکودک، مهدکودک یا مدرسه ای که ممکن است دیگران را مبتلا کند، نفرستید. سعی کنید اهمیت عطسه و سرفه کردن در آرنج را به کودک خود بیاموزید زیرا این امر به جلوگیری از انتشار ویروس کمک می کند.

به خصوص مهم است که کودکی را که ممکن است به سرخجه مبتلا باشد از زن باردار دور نگه دارید، زیرا این ویروس می تواند برای جنین داخل رحم آنها بسیار خطرناک باشد. اطمینان حاصل کنید که شما و خانواده‌تان اقدامات بهداشتی را رعایت می‌کنید، از جمله شستن دست‌ها به‌درستی و مکرر.

بیشتر بخوانید
واکسن پرونار چیست و در چه مواردی استفاده می شود؟

درمان سرخجه در کودکان

مانند سایر بیماری های ویروسی، سرخجه در کودکان درمان اختصاصی ندارد و درمان شامل کنترل تب، مصرف مایعات و استراحت است. افراد مبتلا از ۱۰ روز قبل از بروز بثورات تا حدود ۵ روز بعد از پایان بثورات، قادر به انتقال بیماری هستند .بیشتر کودکان ۵ تا ۹ سال مبتلا می شوند اما در بزرگسالان مبتلا، معمولا تب میتواند تنها علامت بیماری باشد.

این بیماری مانند سرخک به محض تشخیص باید به سیستم بهداشتی گزارش شود. خوشبختانه در طی چند دهه اخیر، با انجام واکسیناسیون جهانی علیه این بیماری، موارد ابتلا آن رو به کاهش بوده و در برخی کشورها ریشه کن شده است. برای تشخیص و درمان این بیماری حتما باید کودک خود را نزد بهترین متخصص اطفال ببرید.

درمان-سرخجه-در-کودکان

نکاتی درباره واکسن سرخجه

واکسن سرخجه با نام MMR و به همراه سرخک و اوریون در سنین ۱۲ و ۱۸ ماهگی، در ایران به تمام کودکان تزریق می شود. به همین دلیل تزریق منظم واکسن در چند دهه اخیر، موارد ابتلا مادران باردار رو به کاهش بوده و امروزه به ندرت نوزاد با ابتلا سرخجه مادرزادی دیده می شود. اگر زوجی، واکسن سرخجه را در کودکی تزریق نکرده باشند، هر دو باید قبل از اقدام به فرزند آوری، علیه این بیماری واکسینه شوند. اگر خانمی باردار باشد دیگر نمی تواند واکسن بزند، چون واکسن حاوی ویروس زنده ضعیف شده است و می تواند به جنین آسیب بزند .تمام خانم هایی که می خواهند اقدام به بارداری کنند، باید تحت نظر پزشک خود آنتی بادی سرخجه را در خون خود بسنجند و اگر میزان آن کافی نبود قبل از بارداری واکسن بزنند.

چگونه باید از فرزندم در خانه مراقبت کنم؟

در حالی که هیچ درمان خاصی برای سرخجه وجود ندارد، مهم است که به کودک خود مایعات زیادی بدهید و اجازه دهید استراحت کند. می توانید به کودک خود پاراستامول بدهید تا به کاهش ناراحتی، درد یا تب کمک کند. برای دستورالعمل‌های دوز مناسب، بر اساس وزن و سن کودکتان، به بسته‌بندی مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید
آپاندیسیت چیست؟

آیا فرزند من نیاز به مراجعه به پزشک دارد؟

اگر فکر می کنید فرزندتان سرخجه دارد، باید او را نزد پزشک ببرید تا تشخیص را تایید کند. حتما قبل از آمدن به پذیرش اطلاع دهید که ممکن است فرزندتان سرخجه داشته باشد، بنابراین می توانید در فاصله ای مطمئن از سایر بیمارانی که ممکن است در معرض خطر هستند منتظر بمانید.

چگونه می توانم از کودکم در برابر ابتلا به سرخجه محافظت کنم؟

بهترین راه برای جلوگیری از ابتلای کودک به سرخجه، واکسیناسیون به موقع است. واکسیناسیون کودک شما همچنین می تواند از اطرافیان شما محافظت کند، مانند سایر اعضای خانواده که خیلی جوان یا خیلی بیمار هستند و نمی توانند واکسینه شوند. هر چه افراد جامعه بیشتر واکسن سرخجه را دریافت کنند، جامعه در برابر این ویروس محافظت بیشتری خواهد داشت.

دکتر جاوید ظفری

فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی تهران در رشته تخصص کودکان و نوزادان در سال ۱۳۸۶ است. یک سال سابقه کار در استان زنجان به عنوان طرح ۸۶ تا ۸۷ و یک سال سابقه کار در بیمارستان شهرستان گراش در استان فارس از ۸۷ تا ۸۸ دارد. ایشان شاغل در بیمارستان شهید چمران از ۹۴ تا کنون هستند و سابقه مطب فعال در تهران و شهرستان بومهن از سال ۸۸ تا ۹۴ و مطب فعال در منطقه زعفرانیه از سال ۹۴ تا کنون است.

فیلدهای تخصصی کاری:
فعالیت در زمینه بیماریهای کودکان و نوزادان
شامل کنترل رشد و نمو
تغذیه
بیماریهای اسم و الرژی
بیماریهای گوارش کودکان

برچسب ها:
مقالات مرتبط
سینوزیت در کودکان

سینوزیت در کودکان

سینوزیت یا عفونت سینوس ها، مشکلی شایع است که می تواند کودکان و بزرگسالان را درگیر کند. این عفونت اغلب پس از سرماخوردگی یا...

تب مخملک در کودکان

تب مخملک در کودکان

تب مخملک نوعی بیماری باکتریایی است که معمولا در کودکان 5 تا 15 سال که به گلو درد مبتلا هستند دیده می شود. باکتری عامل گلو...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *