پزشکی که زمینه ی تخصص آن درباره ی مدیریت سلامت کودک از جمله مشکلات فیزیکی، رفتاری و روانی و تغذیه سالم در کودکان است به متخصص اطفال شناخته می شود. متخصص اطفال بیماری هایی که به کودکان مربوط است را شناسایی کرده و درمان می کند.
متخصص اطفال چه کارهایی انجام می دهد؟
هنگامی که کودک بیمار می شود والدین باید حتما آن را به متخصص اطفال نشان دهند تا بیماری آن تشخیص داده شود و سریع تر تحت درمان قرار بگیرد.
این پزشکان برای مراقبت از کودکان کار های زیر را انجام می دهند:
- معاینه کردن بدن کودک
- راهنمایی های لازم برای انجام واکسن های مختلف به والدین را انجام می دهند.
- مطمئن کردن والدین از روند رشد و مهارت های کودک متناسب با سن
- اگر کودک مشکل خاصی داشته باشد آن ها را به متخصص متناسب با نیاز کودک ارجاع می دهد.
- اطلاعاتی درباره ی سلامت، امنیت، تغذیه و نیاز های دیگر کودک به والدینش می دهد.
- ابتدا تشخیص و سپس راه های درمانی برای بیماری ها، عفونت ها، جراحات و مشکلات دیگر کودک ارائه می دهد.
ویژگی های یک دکتر اطفال خوب چیست؟
- فضای مطب دکتر برای پذیرش کودکان مناسب باشد.
- پزشک کودکان و کارکنانشان باید خوش اخلاق و خوش برخورد باشند..
- مدرک تحصیلی اش باید معتبر باشد.
- از اطلاعات جدید پزشکی و بیماری های جدید آگاهی داشته باشد.
دکتر جاوید ظفری متخصص اطفال و بیماری های کودکان
بیماری های مرتبط با کودکان
بیماری های دستگاه گوارش
از جمله بیماری های دستگاه گوارش که ممکن است کودکان به آن دچار شوند بیماری های التهابی روده، اسهال، یبوست، سندرم روده تحریک پذیر و … است که در این باره والدین باید نکاتی را رعایت کنند که با مراجعه به بهترین متخصص اطفال می توانند راهنمایی های خاص را دریافت کنند.
بیماری های گوارشی کودکان
عفونت گوش
یکی از رایج ترین بیماری که بین کودکان اتفاق می افتد عفونت گوش می باشد. نوزادان و کودکان به دلیل اینکه با گوش های خود خیلی بازی می کنند باعث کثیف شدن و عفونت گوش ها می شوند. برای درمان این عفونت های ویروسی چند روز زمان لازم است.
این بیماری جزو بیماری های پر خطر بین کودکان و نوزادان محسوب می شود. این بیماری می تواند باعث شود که کودک ناشنوا شوند. پزشکان متخصص راه درمان این بیماری را استفاده از انتی بیوتیک می دانند ولی مصرف این انتی بیوتیک ها باید تحت تجویز دکتر مصرف شوند.
نفخ معده
نوزادان پس از تولد شکم نرم و باد کرده دارند و مادران باید به شکم کودکان توجه کنند زمانی که شکم کودک باد کرده و سفت باشد به احتمال زیاد دلیلش می تواند گاز معده یا یبوست باشد. هنگامی که کودک شروع به غذا خوردن بکند مشکلش رفع می شود. اگر شکم کودک بسیار ورم کند یا کبود شود باید حتما به متخصص مراجعه شود زیرا این نشانه ی خطرناکی در کودک می باشد.
استفراغ
یکی دیگر از رایج ترین بیماری ها بین کودکان و نوزادان استفراغ کردن می باشد. مادران اکثرا بعد از شیر خوردن یا غذا خوردن کودکانشان اروغشان را می گیرند تا از بالا اوردن کودک خود جلوگیری کنند. هنگامی که استفراغ کودک رنگ مایل به سبز داشته باشد می توان گفت که موضوع خطرناک است.
معده ی کودک هنگامی که تحمل لاکتوز و شیر مادر را نداشته باشد مشکلاتی به وجود می آید که برای رفع این مشکلات باید به مراقبت های پزشکی توجه شود. بالا اوردن مداوم شیر مادر می تواند نشان دهنده ی عفونت یا مشکلات گوارشی در کودک باشد.
سرفه کردن
نوزاد هنگام شیر خوردن در صورت زیاد بودن جریان شیر مادر ممکن است نفس کم بیاورد و سرفه کند. اگر نوزاد دچار سرفه های شدید و یا بسته شدن دهان بعد از شیر خوردن یا غذا خوردن بشود می توان پی برد که کودک ممکن است به مشکلاتی در ریه و یا در سیستم گوارشی مبتلا شده باشد. سرفه کردن مداوم نوزادان و کودکان در طول شب می تواند نشان دهنده ی سیاه سرفه یا مشکلات تنفسی باشد.
درد تنفسی
هنگامی که مسیر بینی مسدود شده باشد و اکسیژن کافی از راه بینی دریافت نشود این بیماری نمایان می شود. یک کودک تازه متولد شده چند ساعت نیاز دارد که یاد بگیرد به صورت طبیعی تنفس کند.
اگر نوزاد دچار کبودی در ناحیه ی صورت و بدن نشود می توان تشخیص داد که هیچ مشکلی در تنفس کردن ندارد. اگر نوزاد هنگام نفس کشیدن کبود شود یا رنگ نوک بینی اش تغییر کند و یا هنگام نفس کشیدن خر خر کند باید حتما به برای رفع و تشخیص مشکل به متخصص کودکان مراجعه شود.
آبله مرغان
آبله مرغان یک بیماری است که با نمایان شدن تاول های قرمز بر روی بدن رخ می دهد. این بیماری تا حد بسیار بالایی با واکسن کنترل می شود اما باید به آن توجه شود. زیرا در صورت نداشتن توجه به این بیماری ممکن است عوارض خطرناکی برای نوزاد، بزرگسالان و زنان باردار داشته باشد.
افراد در معرض آبله مرغان
سرخجه
سرخجه یک ویروس خفیف است که مشکلات و عوارض خطرناکی را به دنبال ندارد. اما این ویروس می تواند برای جنین بسیار خطرناک باشد. بنابراین خانم های باردار باید بیشتر مراقب باشند.
تب خفیف و بثوراتی در ناحیه های مختلف بدن از عوارض این بیماری می باشد. واکسن MMR می تواند از پیشروی این بیماری جلوگیری کند. همچنین این واکسن برای بیماری های دیگری مانند سرخک و اوریون استفاده می شود.
مننژیت
از نشانه های این بیماری می توان به التهاب و عفونت بافت اطراف مغز و نخاع کودکان اشاره کرد. این بیماری علاوه بر کودکان و نوزادان می تواند برای بزرگسالان و نوجوانان هم اتفاق بیوفتد. علائم این بیماری در بزرگسالان شامل سر درد، تب و سفتی گردن می باشد و از علائم این بیماری در کودکان و نوزادان می توان به سرماخوردگی و یا بی قراری شدید اشاره کرد.
روتاویروس
در گذشته قبل از اینکه برای این بیماری واکسنی کشف شود کودکان بسیاری بر اثر این بیماری از بین می رفتند و از مهم ترین علائم آن می توان به اسهال آبکی و استفراغ اشاره کرد. در این حالت کودک دچار کم آبی شدید در بدن می شود. خوشبختانه امروزه دو نوع واکسن برای این بیماری کشف شده است.
بیماری های تنفسی کودکان
بیماری های تنفسی در کودکان بسیار شایع است. به طوریکه که می توان گفت یک سوم کل کودکان بستری شده در سال های اول زندگی به دلیل مشکلات تنفسی بوده است.
بیماری های تنفسی کودکان شامل سرماخوردگی، آنفولانزا، خروسک، ذات الریه، برونشیولیت، آسم و آلرژی و … می باشد.
بیماری های تنفسی در کودکان
فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی تهران در رشته تخصص کودکان و نوزادان در سال ۱۳۸۶ است. یک سال سابقه کار در استان زنجان به عنوان طرح ۸۶ تا ۸۷ و یک سال سابقه کار در بیمارستان شهرستان گراش در استان فارس از ۸۷ تا ۸۸ دارد. ایشان شاغل در بیمارستان شهید چمران از ۹۴ تا کنون هستند و سابقه مطب فعال در تهران و شهرستان بومهن از سال ۸۸ تا ۹۴ و مطب فعال در منطقه زعفرانیه از سال ۹۴ تا کنون است.
فیلدهای تخصصی کاری:
فعالیت در زمینه بیماریهای کودکان و نوزادان
شامل کنترل رشد و نمو
تغذیه
بیماریهای اسم و الرژی
بیماریهای گوارش کودکان
دخترم بعدازاینکه شیرمادرو میخوره خیلی سرفه میکنه آیا مشکل ریه داره
به متخصص اطفال برای بررسی و معاینه مراجعه کنید.