دکتر جاوید ظفری » اختلالات رفتاری » دروغگویی کودکان چه علل و درمانی دارد؟
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

دروغگویی کودکان چه علل و درمانی دارد؟

بسیاری از والدین در تلاش هستند تا با کمک روش های تربیتی جلوی دروغگویی کودکان خود را بگیرند. دروغگویی کودکان می تواند دلایل مختلفی از جمله جلب توجه، نفع شخصی و جلوگیری از رویا پردازی و آسیب داشته باشد. بسیاری از دروع های کودکان کاملا طبیعی می باشد اما این به معنای عدم نیاز به توجه به دروغگویی کودکان نیست. مشکل از زمانی ایجاد می شود که دروغگویی به پدیده ای همیشگی و یک عادت در کودک تبدیل شود. اکثر والدین از این موضوع شکایت دارند که فرزندشان با وجود تربیت مناسب باز هم دروغگو بار آمده اند و در پی راه حلی برای این مشکل می باشند. در ادامه مقاله به بررسی این مسئله می پردازیم. با ما همراه باشید…

علل دروغگویی در کودکان

 

 

دروغگویی در کودکان عمدتا به دو علت اتفاق می افتد. در کودکان کم سن معمولا علت دروغگویی، خیالبافی است. کودکان، ذهنیت ها و مدل تفکری دارند که به خیالبافی و گفتن چیزهایی که واقعیت ندارد می پردازند. اما در کودکان بزرگ تر، دروغگویی به علت ترس از تنبیه شدن از طرف بزرگ تر ها مثل والدین یا اولیا مدرسه می باشد. کودک به دلیل اینکه بزرگ تر ها وادارش می کنند که یک مسئله را با جزئیات بیان بکند شروع به دروغ گفتن می کند.

چند مدل دروغگویی در کودکان وجود دارد؟

 

دروغگویی به چند مدل تقسیم می شود. در حقیقت عمومی ترین علت دروغگویی برای فرار از تنبیه بزرگ ها است تا کودک از تنبیه و مجازات دور شود. مدل دیگری که برای دروغگویی وجود دارد که برای جلب توجه است. کودکان نیاز دارند تا توجه بزرگ تر ها را به سمت خودشان جلب کنند، حتی اگر این توجه منفی باشد. عدم توجه برای کودک چیز جالبی نیست و او سعی می کند حتی با کارهای اشتباه جلب توجه بزرگ تر ها را بکند. مدل دیگری از دروغگویی که در کودکان کم سن اتفاق می افتد، دروغگویی خیالبافانه است. در حقیقت ذهنیت های خاص خود و برداشت خود از محیط و دیگران را به شکل دروغگویی بیان می کنند. هدف خاصی از این دروغگویی ندارند و نمی خواهند بزرگ تر ها را فریب دهند. در مورد این کودکان باید دقت کرد که نباید آن ها را مورد استهزا قرار داد یا آن ها را توبیخ کرد و باید از کنار مسائلی که بیان می کنند، گذر کرد. مدل دیگری از دروغگویی وجود دارد که دروغگویی انتقام جویانه نام دارد و در کودکان بزرگتر اتفاق می افتد. برای اینکه بتوانند از همسال یا بزرگتر انتقام بگیرند، در مورد آن فرد دروغ می گویند تا او را دچار دردسر کنند. مدل دیگری از دروغگویی، دروغگویی مصلحتی است و کودکان برای اینکه همسال و دوستانشون رو از تنبیه دور کنند در مورد آن ها دروغ می گویند تا اون ها را از مشکلاتی که براشون به وجود آمده رها کنند.

بیشتر بخوانید
بی خوابی در کودکان چه عللی دارد و چگونه درمان می شود؟

 

مقابله با دروغگویی کودکان

 

ما باید روش هایی به کار ببریم تا جلوی عادتی شدن دروغگویی در کودکان را بگیریم. با صحبت کردن و آموزش دادن به کودکان که روش های غلط کمکی به جلب توجه آن ها نمی کند و ما می دانیم که آن ها دارند دروغ می گویند به آن ها کمک خواهد کرد، نه برای تنبیه بلکه برای نیروی درونی خود کودک و وجدان او این عملکرد غلط را به تدریج کنار بگذارد. هنگام مواجهه با این مشکل می توانید از دکتر خوب اطفال کمک بگیرید.

در قدم اول باید علت دروغگویی کودک مشخص شود. سن کودک در اقدام جهت منع او از دروغگویی بسیار با اهمیت می باشد. کودک در سنین پایین درک درستی از بد بودن دروغ و ارزش راستگویی ندارد. بهترین راه برای جلوگیری از عادت به دروغ، آموزش دادن درباره علت بد بدون دروغ و دادن پاداش به راستگویی می باشد. نباید به کودک بهانه ای جهت دروغگویی داده شود. نشان دادن اینکه والدین دروغ کودک را متوجه شده اند و ناراحتی آن ها درباره این مسئله، کودک را درباره بدی دروغ آگاه می کند. والدین می توانند با حالت چهره، کلمات و رفتار خود ناراحتی از دروغ را ابراز کنند. دروغگویی والدین برای کودک الگو می شود و کودک از والدینی که در مقابل او دروغ می گویند این الگو را آموزش می بیند. گاهی پیش می آید که والدین کودک را در دروغ خود شریک می کنند.مثلا پدری که به کودک می گوید جواب تلفن را بدهد و بگوید که پدرش در منزل نیست و با این کار در حال آموزش دروغگویی به فرزند خود می باشد.

 

بیشتر بخوانید
سردرد در کودکان

راهکار های درمان دروغگویی کودکان

در این بخش به توضیح راهکارهایی که والدین می توانند برای درمان دروغگویی کودک خود به کار ببرند، می پردازیم:

علت دروغگویی کودک را شناسایی کنید

به جای در نظر گرفتن تنبیه یا تهدید کودک، والدین باید تلاش کنند به موضوع از دید کودک نگاه کنند تا دریابند که کودک از دروغگویی چه نفعی می برد و به دنبال چیست. هرگز نباید انگ دروغگو بودن را به کودک زد. بهتر است که به تخیلات کودک احترام بگذاریم و او را بابت حرف زدن درباره موضوعاتی مانند فرشته، غول وحیوانات عجیب و غریب سرزنش نکنیم.

به کودک خود آگاهی دهید

بعد از اینکه علت دروغگویی کودک شناخته شد، باید در مورد دروغ و واقعیت به کودک آگاهی داد. گاهی اوقات کودکان فقط خیال پردازی می کنند و هدفی برای دروغ گفتن ندارند. پس لازم است که واقعیت را به او بفهمانید تا متوجه شود که حرف اشتباه او سبب ناراحتی والدین و اطرافیان شده است و حتی امکان دارد که این حرف در آینده پیامدهای منفی دیگری داشته باشد.

ارزش راستگویی را به کودک آموزش دهید

کودک باید یاد بگیرد که دروغ گفتن او یک کار اشتباه است و در مقابل آن، راست گویی قرار دارد که عملی پسندیده و با ارزش می باشد. کودک باید پاداش راستگویی را در عمل مشاهده کند.

انعطاف پذیری در مقابل دروغگویی کودکان

نکته بسیار مهم در تربیت کودکان، قوانین و ضوابط اخلاقی در خانواده می باشد که بدون آن ها تربیت کودکان با مشکل مواجه می شود. اما گاهی اوقات لازم است تا والدین در برابر کودکان انعطاف داشته باشند و از اشتباهات کوچک کودکان خود چشم پوشی کنند. امکان دارد که کودک از ترس تنبیه و عدم بخشش والدین مرتکب دروغ شوند. در صورتی که اشتباهات کودک قابل بخشش بود، او را ببخشید تا نیاز به دروغ گفتن در در خود احساس نکند.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
سردرد در کودکان

سردرد در کودکان

سردرد درد یا ناراحتی در ناحیه سر یا صورت است. سردرد می تواند ماهیت منفرد یا مکرر داشته باشد و در یک یا چند ناحیه سر و صورت...

کاهش شنوایی در کودکان

کاهش شنوایی در کودکان

کاهش شنوایی می تواند بر توانایی کودک در ایجاد گفتار، زبان و مهارت های اجتماعی تأثیر بگذارد. هرچه زودتر کودکان مبتلا به کم...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *