دکتر جاوید ظفری » آلرژی کودکان » درمان آلرژی کودکان
مدت زمان مطالعه ۹ دقیقه

درمان آلرژی کودکان

آلرژی، یکی از مشکلات شایع کودکان است. همیشه روش های پیشگیری از بروز آلرژی مهمتر از درمان آلرژی کودکان است. انواع مختلف آلرژی غذایی و آلرژی فصلی و سایر موارد در کودکان وجود دارد که در این مقاله به درمان های رایج برای آلرژی غذایی و فصلی در کودکان پرداخته شده است. ممکن است کودکان در اثر خوردن مواد غذایی خاص دچار درد شکم یا تهوع شوند که ممکن است به دلیل وجود آلرژی در آن ها باشد. آلرژی در کودکان زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن به اشتباه عواملی که هیچ گونه ضرری برای کودک ندارد را به عنوان عاملی مضر شناسایی کرده و شروع به تولید آنتی بادی igE نماید. به دلیل مشکلاتی که آلرژی برای کودکان ایجاد می نماید، تشخیص و درمان آن توسط بهترین متخصص اطفال بسیار با اهمیت می باشد. در این مقاله قصد داریم درباره آلرژی در کودکان اطلاعات جامعی در اختیار شما قرار دهیم. چنانچه می خواهید در این زمینه بیشتر بدانید، در ادامه مقاله با ما همراه باشید…

آشنایی با درمان آلرژی کودکان

آلرژی غذایی در حدود ۵ الی ۱۰ درصد کودکان اتفاق می افتد. این اتفاق بیشتر در پسران رخ می دهد تا دختران. کودک نوزاد می تواند به هر غذایی حساسیت داشته باشد و ممکن است به بیش از یک ماده غذایی واکنش نشان دهد.

بیشترین غذاهایی که باعث واکنش آلرژیک می شوند شامل تخم مرغ، بادام زمینی، شیر،آجیل، سویا، کنجد، گندم، ماهی و سایر غذاهای دریایی است.

آلرژی در کودکان معمولاً خفیف تا متوسط است اما واکنش‌های شدید به غذاها نیز وجود دارد که باعث آنافیلاکسی شده و خطرناک می باشد و ممکن است کودک دچار مشکل تنفسی و افت شدید فشار خون شود. اولین راه درمان آلرژی کودکان و جلوگیری از واکنش آلرژیک پرهیز از غذاهایی است که باعث آلرژی می شوند.

همیشه به دقت برچسب مواد تشکیل دهنده محصولات غذایی را بررسی کنید و هنگام غذا خوردن در رستوران ها بیشتر مراقب باشید.

آلرژی در کودکان

آلرژی در کودکان

روش های درمان آلرژی کودکان به غذاها

در ادامه به بررسی روش های درمان آلرژی در کودکان می پردازیم:

بیشتر بخوانید
نشانه های بیماری پوستی در کودکان

آنتی هیستامین ها

اگر واکنش آلرژی خفیف و جزئی باشد برای درمان آن از داروهای ضد هیستامین استفاده می‌شود که به کاهش علائم کمک می کند. دارو میتوان بعد از مصرف ماده آلرژی زا استفاده شود تا به تسکین خارش و کهیر کمک کند. با این حال آنتی هیستامین ها نمی توانند یک واکنش آلرژیک شدید را برطرف کند.

تزریق اپی نفرین

برای آلرژی های شدید تر نیاز به تزریق اورژانسی اپی نفرین می باشد. معمولا خودکار اپی نفرین را کودکانی که آلرژی غذایی دارند باید همیشه به همراه خود داشته باشند که دستگاهی است شبیه خودکار و و در صورت فشار دادن روی ران یک دوز داروی اپی نفرین تزریق می شوn.

عوارض جانبی شایع اپی نفرین ممکن است شامل اضطراب، بی قراری، سرگیجه و لرزش باشد.

اگر پزشک برای درمان آلرژی کودک، خودکار اپی نفرین تجویز کرده است باید اطمینان حاصل کنید که نزدیکترین افراد به کودک نحوه استفاده از آن را می دانند تا در موارد شوک آنافیلاکتیک بتوانند جان کودک را نجات دهند. همچنین باید اطمینان داشته باشید که خودکار اپی نفرین همیشه به همراه کودک و یا در مکان های قابل دسترسی قرار دارد.

باید دقت کنید که قبل از منقضی شدن تاریخ داروی اپی نفرین جایگزین آن را تهیه کنید. توجه به این نکته مهم است که هیچ جایگزینی برای اپی نفرین وجود ندارد و این تنها دارویی است که می تواند علائم تهدید کننده زندگی آنافیلاکسی را معکوس کند.

 هیدروکورتیزون

بثورات آلرژی غذایی سرانجام با متوقف شدن واکنش زمینه ای فروکش می کنند. اما اگر بثورات آزار دهنده است، می توانید کرم هایی بدون نسخه (OTC) مانند هیدروکورتیزون استفاده کنید.

آلرژی غذایی

آلرژی غذایی

داروهای آزمایشی برای درمان آلرژی کودکان به غذاها

تحقیقات برای یافتن درمان مناسب برای آلرژی در کودکان همچنان ادامه دارد و در حال حاضر هیچ درمان قطعی اثبات شده ای برای آلرژی کودکان وجود ندارد. روش هایی که در حال آزمایش هستند شامل موارد زیر می باشد:

ایمونوتراپی برای درمان آلرژی کودکان (Food allergy immunotherapy (FA-AIT

ایمونوتراپی غذایی یک درمان بالقوه برای آلرژی غذایی کودکان است. در این روش کودک در معرض تدریجی دوزهای مواد غذایی آلرژی زا قرار می گیرد. در حالت ایده آل، این درمان امکان افزایش مقدار غذایی را که بیمار می تواند.

بدون واکنش آلرژیک دریافت کند را فراهم می کند و احتمال بروز واکنش های آلرژیک تهدید کننده زندگی را در موارد بلع تصادفی ماده حساسیت زا در آینده را کاهش می دهد. روش های درمان آلرژی کودکان با استفاده از FA-AIT شامل: OIT (ایمونوتراپی خوراکی)، SLIT (ایمونوتراپی زیر زبانی) و EPIT (ایمونوتراپی از راه پوست) است.

بیشتر بخوانید
بیماری فاویسم در کودکان چگونه درمان می شود؟

ایمونوتراپی خوراکی (OIT)Oral immunotherapy

در این روش مقدار بسیار کمی از ماده غذایی آلرژی زا تحت نظارت پزشکی توسط کودک بلعیده می شود. روزانه مصرف ماده حساسیت‌ زا به صورت تدریجی ادامه پیدا می‌کند تا جایی که حساسیت زدایی به مرور زمان ایجاد شود. در این روش احتمال دستیابی به حساسیت زدایی تا 90٪ تخمین زده شده است.

ایمونوتراپی زیر زبانی ((SLIT sublingual immunotherapy

در SLIT، بیماران با قطره ای از عصاره آلرژن غذایی که در زیر زبان قرار می گیرند، درمان می شوند. مقدار دوز در روش SLIT کمتر از OIT است، بنابراین خطر واکنش های جانبی را کاهش می دهد. با این حال، میزان حساسیت زدایی موفقیت آمیز در این روش در مقایسه با OIT کمتر است.

ایمونوتراپی از راه پوست ( EPIT) epicutaneous immunotherapy

در روش EPIT، سلولهای ایمنی که باعث افزایش تحمل در پوست می شوند در معرض یک چسب پوستی حاوی دوز کوچکی (میکروگرم) از پروتئین غذایی قرار می گیرند. درمان آلرژی کوکن با این روش با دوز اولیه بسیار کمی شروع می شود که با گذشت زمان با پوشیدن پچ برای مدت زمان بیشتری از روز افزایش می یابد، تا زمانی که به یک دوز نگهدارنده برسد که برچسب 24 ساعته استفاده شود و روزانه جایگزین شود.

درمان آلرژی فصلی در کودکان

آلرژی فصلی زمانی اتفاق می‌افتد که بدن برخی از عناصر بیرونی را به عنوان تهدید در نظر گرفته و سیستم ایمنی به آن با آزادسازی آنتی بادی و هیستامین پاسخ می دهد. عوامل اصلی تحریک کننده آلرژی فصلی کودکان شامل گرده درختان در بهار و علف ها در تابستان و پاییز می باشند همچنین کپک نیز می تواند باعث ایجاد آلرژی در طول سال شود. انواع داروهای ضد آلرژی برای درمان این مشکل استفاده می شود که شامل موارد زیر است:

 آنتی هیستامین ها

آنتی‌هیستامین‌ها محبوب ترین و کم هزینه ترین داروها برای درمان آلرژی کودکان هستند البته این داروها از بروز واکنش آلرژیک جلوگیری نمی کنند اما با اثرات هیستامین که به طور طبیعی در بدن آزاد میشود مقابله می کنند.داروهای آنتی هیستامین اثرات آرام بخشی و خواب آلودگی و و خشکی دهان نیز دارند و معمولا عارضه جانبی خاصی ندارند اما در بعضی از کودکان باعث بیش فعالی می شوند. اگر علائم آلرژی کودک اغلب بین ساعت 4 تا 6 صبح بدتر است قبل از خواب به آنها دارو بدهید که این می تواند علائم صبحگاهی آنها را کنترل کند.

آنتی هیستامین های خوراکی برای درمان آلرژی کودکان

  • سیتریزین (Zyrtec)
  • دیفن هیدرامین (بنادریل)
  • فکسوفنادین (آلگرا)
  • لوراتادین (آلاورت، کلاریتین)
آلرژی فصلی

آلرژی فصلی

آیا می توان برای درمان آلرژی در نوزادان آنتی هیستامین استفاده کرد

می توانید با مشورت پزشک آنتی هیستامین های مانند سیتریزین، فلوکسوفنادین، لوراتادین را به طور روزانه در به شیر خشک کودک اضافه کنید. برخلاف آنتی هیستامین های نسل اول مانند بنادریل، این داروها نمی توانند از سد خونی مغز عبور کنند و به همین دلیل باعث بیش فعالی نخواهند شد. اگر قبل از شروع علائم در نوزاد، آنتی هیستامین مصرف شود بدن نوزاد آنتی هیستامینهای آلرژی‌زا تولید نخواهد کرد.

بیشتر بخوانید
آلرژی به پروتئین شیر گاو در کودکان + علت و درمان

اسپری بینی برای درمان آلرژی کودکان

اگر کودک به داروهای آنتی هیستامین پاسخ نمی دهد می توان از اسپری های استروئیدی بینی استفاده کرد که شامل مومتازون، فلوناز و تریامسینولون استوناید و اسپری های بینی آزلاستین (Astelin، Astepro) است.استفاده روزانه از این اسپری ها میزان تورم مجاری بینی و چشم را کاهش می دهد. برای مثال فلوناز التهاب آلرژیک را که در تورم بافت بینی نقش دارد کاهش می دهد.این دارو همچنین به کاهش تولید مخاط آبکی و آبریزش بینی کمک می کند. البته اسپری بینی چند روز طول میکشد تا اثر خود را شروع کند.

اسپری بینی برای آلرژی

اسپری بینی برای آلرژی

کرومولین سدیم (Cromolyn sodium)

این دارو یک اسپری بینی است که از ترشح هیستامین جلوگیری می کند و واکنش آلرژیک را متوقف می کند. می توانید این دارو یک الی دو هفته قبل از شروع فصل آلرژی به کودک خود بدهید.

کورتیکواستروئیدها برای درمان آلرژی کودکان

کورتیکواستروئیدها، دسته ای از داروها که استروئید یا کورتیزون نیز نامیده می شوند، برای درمان آلرژی بسیار موثرند و به طور گسترده ای برای جلوگیری از علائم استفاده می شوند. آنها به عنوان داروهای پوستی (مانند کرم ها و پمادها)، اسپری های بینی، استنشاق کننده های آسم و قرص ها یا مایعات در دسترس هستند.

قطره چشم

برای شستشوی گرده می توانید از قطره های چشمی آنتی هیستامین مانند استفاده کنید این قطره ها ممکن است کمی ایجاد سوزش کنند. بیشتر قطره های چشم فقط برای کودکان بالای 3 سال توصیه می شود: موارد معمول شامل:

قطره چشمی آزلاستین (Optivar)

اولوپاتادین HCL (Pataday، Patanol)

قطره کتوتیفن فومارات (Zaditor)

منابع:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6571952/
  2. https://www.parents.com/health/allergies/seasonal/seasonal-allergy-treatment-for-kids/
  3. https://www.webmd.com/allergies/allergies-babies-toddlers
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/diagnosis-treatment/drc-20355101
  5. https://www.webmd.com/allergies/allergy-medicine-tips-for-children
  6. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/allergies-asthma/Pages/Allergy-Medicines.aspx
برچسب ها:
مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *