ممکن است فرزند شما به دفعات دچار خون دماغ شده باشد. این اتفاق ممکن است باعث ناراحتی والدین شود، اما اغلب نشان دهنده مشکلی جدی نمی باشد. والدین باید اطلاعات کافی درباره کنترل خون دماغ در کودکان را بیاموزند تا در مواقع بروز آن اقدامات درست و لازم را انجام دهند. خونریزی اغلب از بخش جلویی بینی شروع شده و از یک سوراخ بینی خارج می شود. عوامل مختلفی باعث خون دماغ شدن کودکان می شود که در این مقاله به طور کامل به آن می پردازیم. چنانچه می خواهید در این زمینه اطلاعات جامع و مفیدی کسب کنید در ادامه با ما همراه باشید…
علت خون دماغ در کودکان
خون دماغ در کودکان به صورت شایعی دیده میشود و همواره از موارد ایجاد نگرانی و اضطراب در والدین و کودکان می باشد. علت بروز این اتفاق این است که بینی حاوی تعداد زیادی عروق سطحی است که عملکرد این عروق سطحی تنظیم دمای هوایی است که از طریق بینی وارد سیستم تنفسی می شود. بنابراین این عروق سطحی شکننده و ظریف با هر تحریکی می توانند آسیب دیده و باعث بروز خونریزی شوند .
عوامل بروز خون دماغ در کودکان
- فرو کردن اجسام مثل مداد و اسباب بازی در بینی
- ضربه به صورت و بینی در حین بازی مثل کشتی گرفتن و اصابت توپ به صورت
- فرو کردن انگشت داخل بینی و ایجاد خارش توسط ناخن
- سینوزیت و آلرژی های فصلی که باعث عطسه و سرفه و فین کردن های مکرر می شوند.
- استفاده طولانی از آنتی هیستامین ها و ضد احتقان ها
- وجود هوای خشک
تاثیر خشکی هوا روی خون دماغ درکودکان
همانطور که قبلا گفتیم از جمله عوامل مهم تسهیل کننده خونریزی بینی در کودکان، خشکی هوا است که باعث آسیب پذیری عروق بینی شده و منجر به خون دماغ های مکرر در کودکان میشود .
این مشکل به طور عمده در دو فصل بیشتر اتفاق می افتد :
- فصول گرم سال و تابستان، که هوا خشک و فاقد رطوبت است و کودکان معمولا در محیط بیرون از منزل و در معرض آفتاب بازی می کنند.
- فصول سرد سال که به صورت عمده کودک در منزل است و وسایل گرم کننده مثل بخاری و شوفاژ و گرما ساز های مرکزی روشن می باشند و هوای داخل منزل و اتاق کودک خشک می شود .گاهی خونریزی بینی در کودکان در فصول سرد در حین خواب اتفاق می افتد، که علت آن این نکته است که در طی روز به علت باز و بسته شدن در و پخت پز در منزل رطوبت تا حدی تامین می شود اما هنگامی که کودک به اتاق خود برای خواب میرود و درب اتاق بسته است بعد از چند ساعت میزان رطوبت به علت روشن بودن وسایل گرمازا به تدریج کاهش مییابد.
پیشگیری از خون دماغ در کودکان
.برای پیشگیری از خون دماغ در کودکان، باید به آن ها آموزش داد که انگشت و اشیا را داخل بینی نبرند. از جمله راه های پیشگیری عبارتند از:
- در صورت وجود آلرژی و سینوزیت، درمان مناسب صورت گیرد.
- در فعالیتهایی مثل ورزش و بازی های خطرناک از محافظ صورت و بینی استفاده شود.
- با استفاده از دستگاه بخور یا رطوبت ساز، فضای زندگی و خواب کودک، رطوبت مناسب داشته باشد.
- به صورت مستمر از مرطوب کننده های بینی مثل قطره و اسپری کلرید سدیم استفاده شود.
- مهمترین روش پیشگیری استفاده از نرم کننده های بینی مثل پماد وازلین و پماد ویتامین A + D است. نحوه مصرف این پماد ها به این صورت است که والدین باید به اندازه یک نخود از پماد را داخل هر بینی قرار دهند و سپس از بیرون بینی به آرامی به سمت بالا ماساژ دهند تا پماد داخل فضای بینی پخش شود. تعداد دفعات مصرف با نظر پزشک معالج مشخص می شود.
درمان خون دماغ در کودکان
اگر خون دماغ در کودکان به صورت مکرر اتفاق بیافتد یا اینکه والدین سابقه ایی از خونریزی های دیگر نقاط بدن یا کبودی های مکرر و مستمر در بدن را ذکر نمایند، باید به بهترین متخصص اطفال برای بررسی علت این مشکل مراجعه کرد. پزشک معالج باید از نظر اختلالات انعقادی، کودک را مورد بررسی قرار دهد .در هنگام بروز خون دماغ در کودکان والدین و مراقبین کودک باید خونسردی خودشان را حفظ کرده و کودک را آرام نمایند .باید کودک را به حالت نشسته قرار داده و سر وی را کمی به سمت جلو خم کنند و با دو انگشت حداقل به مدت ۱۰ دقیقه، قسمت نرم بینی، درست پایین قسمت استخوانی را فشار دهند .
حتما دقت شود که سر کودک نباید به سمت عقب برود، چرا که باعث جاری شدن خون از پشت حلق به سمت معده شده و در نتیجه ممکن است کودک را دچار استفراغ کند و این امر باعث تشدید خونریزی می شود . اگر بعد از ۱۰ دقیقه، چنانچه خونریزی برطرف نشد، عمل فشار به بینی باید به مدت ۱۰ دقیقه دیگر تکرار شود و در صورت عدم نتیجه می بایست در اسرع وقت به یک مرکز درمانی مراجعه شود .همچنین از حوله سرد یا کیسه یخ می توان برای کمک به بند آمدن خونریزی در حین فشار آوردن به بینی استفاده نمود .
توصیه می شود به هیچ وجه وسایلی مثل پنبه و دستمال را داخل بینی کودک فرو نکنید، چرا که به علت چسبندگی لخته به این الیاف، هنگام در آوردن می توانند مجدد خونریزی را فعال کنند. ممکن است کودک هنگام خونریزی از بینی دچار ضعف یا سرگیجه شود که باید سریعا او را به مرکز درمانی ببرید.
پزشک ممکن است برای بستن و انقباض رگ های خونی داخل بینی از گازهای دارویی یا روش سوزاندن مویرگ ها استفاده کند. در صورتی که جسم خارجی سبب خونریزی شده باشد، پزشک با خارج کردن آن جسم می تواند مشکل را برطرف نماید.
فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی تهران در رشته تخصص کودکان و نوزادان در سال ۱۳۸۶ است. یک سال سابقه کار در استان زنجان به عنوان طرح ۸۶ تا ۸۷ و یک سال سابقه کار در بیمارستان شهرستان گراش در استان فارس از ۸۷ تا ۸۸ دارد. ایشان شاغل در بیمارستان شهید چمران از ۹۴ تا کنون هستند و سابقه مطب فعال در تهران و شهرستان بومهن از سال ۸۸ تا ۹۴ و مطب فعال در منطقه زعفرانیه از سال ۹۴ تا کنون است.
فیلدهای تخصصی کاری:
فعالیت در زمینه بیماریهای کودکان و نوزادان
شامل کنترل رشد و نمو
تغذیه
بیماریهای اسم و الرژی
بیماریهای گوارش کودکان
0 دیدگاه