والدین اغلب از خستگی شدید کودکان شکایت دارند. در بسیاری از مواقع این خستگی به دلیل فعالیت زیاد در طول روز، کم خوابی و یا صرفا بهانه است. کودکان وقتی مریض هستند، معمولا خسته اند و برای بهتر شدن نیاز به استراحت بیشتری دارند. اما وقتی کودک دائماً شکایت میکند و خستگی باعث می شود که کودک از انجام فعالیت های روز مره و عادی خود دست بکشد، میتواند نشانهای از یک وجود مشکل باشد. در این مطلب قصد داریم تا برخی دلایل شایع که می توانند باعث ضعف و خستگی شدید در کودکان شوند را مورد برسی قرار دهیم.
دلایل شایع خستگی مفرط در کودکان
مشکلات خواب
طبیعتا کم خوابی و مشکل در خواب می تواند از دلایل اصلی خستگی و ضعف کودک باشد. خواب در سنین کودکی اهمیت بسیاری دارد و کمبود خواب می تواند در سلامت کودک تاثیر منفی ایجاد کند. مشکلات خواب می تواند به دلایل زیر ایجاد شود:
- بی خوابی کودک و بیدار ماندن به دلایل مختلف. کودکان حداقل به 8 تا 10 ساعت خواب در شبانه روز نیاز دارند. اگر خواب آنها از این بازه زمانی کمتر باشد، کودک دچار خستگی می شود.
- بیدار شدن مکرر در طول شب. این مشکل زمانی رخ می دهد که خواب کودک سبک است یا به اختلالات خواب دچار است.
- آپنه خواب یا وقفه تنفسی که در طول خواب اتفاق می افتد. شایع ترین علت این عارضه، بزرگ شدن لوزه ها یا آدنوئیدها است، اما عوامل دیگری نیز ممکن است این مشکل را ایجاد کنند.
عدم تغذیه درست
اگر کودک شما تغذیه مفید و کافی نداشته باشد، در پی کمبود ویتامین و ترکیبات مورد نیاز بدن، دچار ضعف و خستگی شدید خواهد شد.
عوارض جانبی دارو ها
بسیاری از دارو ها می توانند باعث خواب آلودگی و خستگی در کودک شوند. دارو های ضد حساسیت (آنتی هیستامین) از جمله دارو هایی هستند که باعث خواب آلودگی کودک می شوند.
بیشتر بدانید: درمان کف پای صاف کودکان چیست؟
عفونت های ویروسی
عفونت هایی مانند ویروس اپشتین بار. برخی از عفونتها میتوانند خستگی مفرط یا ضعف را به همراه داشته باشند و برخی از آنها ممکن است هفتهها یا ماهها ادامه داشته باشند.
بیماری های مزمن
هنگامی که بیماری های مزمن به خوبی کنترل نشوند، می توانند باعث خستگی شوند. دلیل خستگی بستگی به بیماری دارد. به عنوان مثال، کودکان مبتلا به آسم ضعیف کنترل شده ممکن است به طور مکرر تنگی نفس داشته باشند که باعث می شود آنها احساس خستگی کنند. برای برخی از بیماری ها، احساس خستگی ممکن است اولین نشانه وجود مشکل و بیماری باشد.
کم خونی
کم خونی کودکان یکی از دلایل اصلی ضعف و خستگی شدید کودکان و افراد بزرگسال است. گلبولهای قرمز خون، اکسیژن را به سلولهای بدن میرسانند. زمانی که این گلبول ها به اندازه کافی وجود نداشته باشند، کودک دچار خواب آلودگی و خستگی شدید خواهد شد.
کم کاری تیروئید
هنگامی که غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نمی کند، متابولیسم بدن کند می شود و کودک احساس خستگی می کند.
مشکلات قلبی
مشکلات قلبی معمولا به ندرت در کودکان رخ می دهد، اما در صورت وجود این قبیل مشکلات، کودک ممکن است خستگی زیادی را احساس کند.
افسردگی، اضطراب یا سایر مشکلات سلامت روان
وقتی زندگی برای کودکان به هر دلیلی سخت می شود و کودک احساس ناراحتی و افسردگی می کند، معمولا آن را بصورت خستگی بروز می دهد. این عامل می تواند از عواملی که در بالا نام برده شده اند بسیار شایع تر باشد.
بطور کل، کودکان نیز ممکن است مانند بزرگسالان، بدون هیچ دلیل پزشکی مشخصی دچار خستگی مزمن شوند. کودکان ممکن است آنقدر احساس خستگی کنند که در فعالیت های عادی مانند مدرسه، ورزش یا بازی با دوستان دچار مشکل شوند. اگر خستگی کودک شما مزمن و ادامه دار است، بهتر است به یک متخصص اطفال خوب مراجعه کنید. در صورت نیاز، پزشک برای کودک مکمل تجویز می کند.
راهکار های رفع ضعف و خستگی کودکان
اگر کودک شما بیش از یک یا دو هفته مدام احساس خستگی شدید می کند، لازم است به پزشک مراجعه کنید.
- تاریخچه بسیار دقیقی از خستگی و علائم مرتبط با آن آماده کنید و پزشک را در مورد هر چیزی که در زندگی فرزندتان می گذرد، از جمله عادات خواب و هر چیز که می تواند باعث استرس یا اضطراب شود مطلع کنید.
- وزن و رشد کودک را بررسی کنید و پزشک را از هرگونه مشکل فیزیکی کودک (در صورت وجود) خود آگاه کنید. آزمایش خون و آزمایش ادرار نیز ممکن است برای تشخیص بیماری یا ناهنجاری در کودکان نیاز باشد.
- اگر احساس می کنید که خستگی کودک شما به دلیل افسردگی، اضطراب یا مشکلات روانی است، می توانید به روان شناس و مشاور کودکان مراجعه کنید.
- خواب کودک را تنظیم و کنترل کنید. کودک شما باید 8 الی 10 ساعت خواب شبانه داشته باشد.
- تغدیه کودک را کنترل کنید. کودک باید به مقدار کافی غذا بخورد و رژیم غذایی او باید حاوی ترکیبات مفید و ضروری باشد. برای دادن مکمل تقویتی به کودک، حتما با پزشک مشورت کنید.
کلام آخر
بیشتر اوقات دلیل خستگی مزمن در کودکان جدی نیست و قابل درمان است. بنابراین به جای نگرانی، با پزشک خود تماس بگیرید و قرار ملاقات بگذارید. این سریع ترین راه برای تشخیص علت خستگی شدید، و بازگرداندن احساس خوب به فرزندتان است.
0 دیدگاه