دکتر جاوید ظفری » بیماری های تنفسی کودکان » خروسک کودکان چه علائمی دارد؟
مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه

خروسک کودکان چه علائمی دارد؟

خروسک یا کروپ نوع بیماری است که ورم و التهاب گلو را به همراه دارد. این بیماری معمولا به دلیل باکتری، عوامل تحریک کننده و عوامل حساسیت زا بوجود می آید؛ اما شایع ترین علت آن ویروس است. خروسک اگر شدید باشد می تواند مشکلات تنفسی جدی را به همراه داشته باشد؛ اما این بیماری دیگر مانند قبل خطرناک نیست و در بسیاری موارد علائم شدیدی ندارد.

خروسک در کودکان 3 تا 5 ماهه شایع تر است و می تواند علائمی مانند سرفه های شدید و مشکلات تنفسی را به همراه داشته باشد. این بیماری به غیر از مواردی که در اثر آلرژی ایجاد می شود، واگیر دار است و در صورتی که کودک شما به آن مبتلا باشد، باید در خانه بماند.

خروسک کودکان چیست؟

خروسک نوعی بیماری عفونی در سیستم تنفسی کودکان است. خروسک معمولا تار های صورتی و هنجره را درگیر می کند و سرفه هایی با صدای شدید و خشن را به همراه دارد.

عامل بوجود آورنده خروسک در بیشتر مواقع ویروس هایی مانند ویروس سرماخوردگی و آنفولانزا است و به باکتری به ندرت باعث بوجود آمدن آن می شود. این بیماری تنفسی بیشتر در فصل پاییز و زمستان رخ می دهد.

علائم خروسک کودکان

  • تب بالای 38 درجه
  • سرفه با صدای بسیار خشن
  • عطسه و آبریزش
  • صدای خشن           
  • دشواری در تنفس
  • ریزش اشک از چشم ها
  • ورم گلو و حنجره
بیشتر بخوانید
سینوزیت در کودکان

سرفه و خشن شدن صدا یکی از بارز ترین علائم خروسک است. اگر کودک شما به این بیماری مبتلا باشد، صدای سرفه های او کاملا با سرفه های عادی تفاوت دارد و در بسیاری از موارد پزشک می تواند بیماری خروسک را از روی صدای سرفه بیمار تشخیص دهد.

علائم خروسک در بسیاری از موارد شدید نیستند با گذشت مدتی تحت نظر پزشک درمان می شوند. اما در برخی موارد این علائم شدید هستند؛ مانند مشکلات تنفسی، مشکل در بلعیدن غذا، تغییر رنگ پوست و تنفس صدا دار. در صورت مشاهده این علائم، بیماری یک فوریت پزشکی محسوب می شود. فرد باید هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کند.

بیشتر بخوانید: کم خونی در کودکان چه علتی دارد؟

علت خروسک کودکان

ویروس شایع ترین عامل بروز این بیماری است. ویروس سرماخوردگی، آنفولانزا، آدنو ویروس و ویروس RVS از جمله ویروس هایی هستند که باعث ایجاد خروسک می شوند. در مواردی آلرژی یا عوامل تحریک کننده نیز می توانند باعث بروز این بیماری شوند.

راه های انتقال خروسک کودکان

خروسک قدرت سرایت بالایی دارد و در همه موارد، بجز مواردی که در اثر آلرژی و حساسیت بوجود آمده باشد، منتقل می شود. این بیماری از طریق عطسه، سرفه و تماس کودک با اشیا الوده به مخاط فرد مبتلا، انتقال پیدا می کند. علائم بیماری معمولا پس از 2 تا 3 روز آشکار می شوند. در این مدت کودک کمی تب دارد و می تواند بیماری را به سایرین انتقال دهد.

زمان مراجعه به پزشک

اگر کودک شما مشکوک به خروسک است، فورا به پزشک مراجعه کنید. این بیماری معمولا از طریق معاینه فیزیکی و بررسی علائم توسط پزشک تشخیص داده می شود. اگر بیماری ادامه پیدا کند ممکن است به اسکن ریه نیاز باشد.

بیشتر بخوانید
همه چیز درباره خون دماغ در کودکان

در صورتی که بیماری کودک 3 تا 5 روز طول بکشد و علائم زیر در او مشاهده شود، به مراجعه به پزشک نیاز است:

  • خس خس سینه
  • مشکل در بلع غذا
  • فرورفتگی غضلات سینه کودک
  • خستگی شدید کودک
  • تغییر رنگ پوست در اطراف لب و بینی
  • کاهش ادرار کودک

بیشتر بخوانید: بیماری وبا در کودکان چگونه درمان می شود؟

درمان خروسک

خروسک در بسیاری از موارد سبک است و والدین می توانند کودک مبتلا را در خانه، تحت نظر پزشک درمان کنند. توجه کنید که خود درمانی برای خروسک توصیه نمی شود و کودک نباید بدون تجویز پزشک از دارو استفاده کند.

برای بهبود علائم ناشی از این بیماری بهتر است فضای خانه یا اتاق کودک را به کمک دستگاه بخور، مرطوب نگه دارید تا تنفس برای کودک راحت تر باشد. اگر فرزند شما بالای یک سال سن دارد، برای بهبود تنفس بهتر است زیر سر او یک بالشت بلند قرار دهید.

از دادن داروهای ضد سرفه و آسپرین به کودک خودداری کنید. آنتی بیوتیک نیز کمکی نخواهد کرد؛ زیرا امل بیماری احتمالا ویروس است. پزشک ممکن است برای کاهش تب، از استامینوفن استفاده کند. همچنین داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی نیز در صورت تشخیص پزشک، برای کاهش ورم گلو استفاده می شوند. در صورتی که بیماری کودک شدید باشد، ممکن است نیاز باشد تا کودک بستری شود.

پیشگیری از خروسک

برای پیشگیری از خروسک سعی کنید کودک خود از هرگونه عامل، فرد یا محیط عفونی دور نگه دارید. شستشوی مرتب دست و رعایت نکات بهداشتی در پیشگیری از این بیماری تاثیرگذار است. ممکن است فرزند شما برای بار دوم نیز خروسک بگیرد. در واقع تا زمانی که کودک در حال رشد است، احتمال بروز این بیماری نیز وجود دارد. اگر کودک شما برای بار دوم خروسک گرفت، درمان خانگی را زودتر آغاز کنید و سریعا با پزشک مشورت کنید.

بیشتر بخوانید
آسم کودکان چیست و چگونه آن را کنترل کنیم؟

کلام آخر

خروسک نوعی بیماری تنفسی است که بیشتر در کودکان دیده می شود و می تواند باعث سرفه های شدید، تغییر صدا و تب شود. این بیماری معمولا خفیف است؛ اما در صورت شدید بودن آن باید فورا به پزشک مراجعه کنید.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
سینوزیت در کودکان

سینوزیت در کودکان

سینوزیت در کودکان یا التهاب دهانه‌ های پاراناسال یکی از مشکلات گوش و حلق و بینی است که ممکن است در کودکان نیز رخ دهد. این...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *