دکتر جاوید ظفری » بیماری های گوارشی کودکان » هر آنچه که باید درباره بیماری سلیاک در کودکان و درمان آن بدانید
مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه

هر آنچه که باید درباره بیماری سلیاک در کودکان و درمان آن بدانید

سلیاک در کودکان در حقیقت یک بیماری گوارشی است که به صورت وراثتی منتقل می شود. برخلاف باور رایج، بیماری نسبتأ شایعی است و از هر ۱۰۰ نفر در جهان یک نفر یه این بیماری مبتلاست. با توجه به شدت و ضعف بیماری در افراد مختلف، در برخی موارد از سنین کودکی و حتی شیرخواری باعث بروز علائم می شود، اما در بعضی افراد تا سن ۳۰تا ۴۰ سالگی تشخیص به تاخیر می افتد. این بیماری در اثر واکنش بدن افراد به پروتئین گلوتن که در گندم، جو و چاودار وجود دارد، ایجاد می شود.
یعنی با ورود این پروتئین به سیستم گوارش، سیستم ایمنی فرد فعال شده و با آسیب به روده باعث عدم جذب مواد مغذی مورد نیاز فرد می شود . به دلیل شیوع این بیماری در بین کودکان لازم است تا والدین اطلاعات کاملی در این زمینه داشته باشند. ما در این مقاله به طور جامع به موضوع بیماری سلیاک در کودکان می پردازیم. در ادامه با ما همراه باشید…


علائم سلیاک در کودکان

همانطور که گفتیم، این بیماری ارثی بوده و در اقوام درجه یک فرد مبتلا ، احتمال وجود بیماری بیشتر است. با فعال شدن سیستم ایمنی نسبت به پروتئین گلوتن، جذب چربی، پروتئین، کربوهیدرات و ویتامین ها دچار اختلال شده و بیماری دستگاه گوارش در کودکان رخ می دهد و علائم زیر ظاهر می شود :

  • کم خونی و احساس خستگی مزمن
  • اسهال و یبوست مزمن و درد های مزمن شکمی
  • تهوع و نفخ غیر عادی
  • اختلال رشد در کودکان و کوتاهی قد
  • پوکی استخوان زودرس و آسیب شدید مینای دندانها
  • نازایی و سقط جنین در بزرگسالات
  • تظاهرات عصبی مثل میگرن، تشنج و آلزایمر
  • تظاهرات پوستی مثل درماتیت هرپتی فرم، که نوعی تاولهای خارش دار در نواحی آرنج، زانو و باسن است.
  • از دست رفتن اشتها
بیشتر بخوانید
دلایل کم اشتها بودن کودکان
سلیاک-در-کودکان

علل بروز بیماری سلیاک در کودکان

از اصلی ترین علل بروز بیماری سلیاک در کودکان، زمینه ارثی می باشد و اگر کودک در خانواده ای متولد شده بود که درگیر این بیماری هستند، احتمال ایجاد این بیماری در کودک افزایش خواهد یافت. سلیاک باعث ایجاد بیماری های گوارشی کودکان می شود و با واکنش سیستم ایمنی بدن به مصرف پروتئین و گلوتن موجود در گندم رخ می دهد. کودکانی این بیماری را تجربه می کنند که با هضم گلوتن به روده کوچک آن ها آسیب وارد می شود، زیرا سیستم ایمنی بدن به اشتباه این کار را انجام می دهد. پس سلیاک یک بیماری خود ایمنی است که می تواند مشکلات زیادی را برای کودک ایجاد نماید.

تشخیص سلیاک در کودکان

برای تشخیص و درمان بیماری سلیاک در کودک باید به بهترین متخصص اطفال مراجعه کنید تا کودک شما مورد معاینه قرار بگیرد. در مواردی که پزشک مشکوک به علایم این بیماری می شود، ابتدا از طریق انجام آزمایش هایی که آنتی بادی بر علیه گلوتن را در بدن مورد سنجش قرار می دهند در خواست داده و سپس در صورت وجود شک، انجام بیوپسی روده کوچک از طریق اندوسکوپی را پیشنهاد می دهد.

درمان-سلیاک-در-کودکان

 درمان بیماری سلیاک در کودکان

درمان این بیماری فقط با پرهیز سفت و سخت از مصرف مواد حاوی گلوتن امکان پذیر است و کودک مبتلا می بایست تا آخر عمر از مصرف نان های حاوی گندم و جو، ماکارونی، پیتزا، غلات و شیرینی و بیسکویت پرهیز کند، البته باید هر گونه تغییر در غذای کودک با تجویز پزشک انجام شود. خوشبختانه امروزه در اکثر کشور های دنیا، مواد غذایی فاقد گلوتن در دسترس افراد مبتلا به سلیاک می باشد که با برچسب مخصوص عرضه می شود .البته باید این مواد غذایی حاوی مواد مغذی که مورد نیاز بدن کودک است، باشد.
باید یادآور شد که مصرف برنج، انواع گوشت ها، میوه و سبزیجات و سیب زمینی و لبنیات مشکلی در افراد مبتلا ایجاد نمی کند .
باید دقت کرد که برخی مواد غذایی حاوی گلوتن مخفی هستند که شامل کنسروهایی که در آنها آرد به کار رفته، مثل سوپ های کنسروی و برخی سس ها که در آن ها از آرد استفاده می شود و برخی ادویه ها و چاشنی ها، بستنی و آب نبات و گوشت های فراوری شده مثل سوسیس و کالباس که باید از مصرف این مواد هم اجتناب شود .لازم است که والدین حین خرید هر محصول مواد تشکیل دهنده آن را بررسی کنند و اجازه ندهند کودکانشان از آن ها مصرف نمایند. همچنین زمان رفتن به رستوران با کودکان از ترکیبات داخل غذاها مطلع شوید. برای اطمینان بهتر است زمانی که کودک شما به مهد کودک یا مدرسه می رود خودتان غذای مناسبی برای او فراهم نمایید و مسئولین مدرسه یا مهدکودک را در جریان بیماری کودک خود قرار دهید.

بیشتر بخوانید
یبوست در کودکان چگونه درمان می شود؟

عوارض عدم درمان بیماری سلیاک

بیماری سلیاک در کودکان در صورتی که به موقع درمان نشود می توان عوارض زیادی را برای کودک ایجاد کند. زیرا کودکانی که به این بیماری مبتلا می شوند بیشتر در معرض ابتلا به عارضه هایی مانند سرطان، بیماری های کلیوی و قلبی، بیماری عروق کرونر، پوکی استخوان، دیابت نوع یک، کم خونی، کوتاهی قد و … هستند. از این رو مراجعه به متخصص اطفال در زمان بروز علائم از اهمیت بالایی برخوردار است.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
دلایل کم اشتها بودن کودکان

دلایل کم اشتها بودن کودکان

از دست دادن اشتها در کودکان می تواند دلایل زیادی داشته باشد. اشتها می تواند روز به روز در نوسان باشد. حتی کودکان سالم دوره...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *