یکی از شایع ترین دلایل مراجعه کودکان به پزشک، دل درد است. بسیاری از والدین در زمان مراجعه به پزشک از درد های شکمی فرزند خود شکایت دارند. در برخی موارد این دل درد ها علت و زمینه خاصی ندارد و والدین نمیتوانند تشخیص دهند که علت بروز آنها چیست. آدنیت مزانتر یا دل درد مزمن در کودکان، نوعی التهاب در غدد لنفاوی است که می تواند یکی از دلایل دل درد در کودکان باشد.
علت اصلی بروز آدنیت مزانتر نوعی عفونت ویروسی در روده است اما گاهی ممکن است عامل ایجاد آن، عفونت باکتریایی باشد. طی این عارضه با التهاب غدد و در هم روی روده، کودک ممکن است درد هایی مشابه با آپاندیس را احساس کند که میتواند بسیار آزاردهنده باشد. خوشبختانه این بیماری برخلاف آپاندیسیت، خطرناک نیست و معمولا خود به خود برطرف میشود.
آدنیت مزانتر یا دل درد مزمن کودک
آدنیت مزانتر نوعی بیماری است که موجب التهاب غدد لنفاوی میشود. زمانی که این بیماری بر غدد غشایی که روده را به دیواره شکم وصل میکند تاثیر می گذارد، بیماری آدنیت مزانتر بوجود می آید. این بیماری باعث ایجاد دل درد های مزمن در کودک میشود و کودک ممکن است ساعت ها این درد را تحمل کند.
آدنیت مزانتر معمولا در کودکان و نوجوانان دیده می شود و کمتر در بزرگسالان اتفاق می افتد. علائم این بیماری ممکن است با آپاندیسیت اشتباه گرفته شود. این بیماری باعث میشود تا بخش هایی از روده در هم تنیده شود و درد و ناراحتی شکم را به همراه داشته باشد.
علت بروز آدنیت مزانتر
علت شایع بروز این بیماری، عفونت ویروسی است. این بیماری در اثر یک عفونت ویروسی مانند گاستروانتریت بوجود می آید که به آن آنفولانزای معده نیز گفته می شود. این عفونت موجب می شود تا غدد لنفاوی که در بافت روده وجود دارند ملتهاب شوند. بیماری دل در مزمن در کودکان در برخی موارد ممکن است در اثر عفونت های باکتریایی، التهاب روده و لنفوم بروز کند.
علائم آدنیت مزانتر
- درد شکم
- تب
- حساس شدن شکم
- حالت تهوع و استفراغ
- دل دردی که در سمت راست شکم است
- اسهال
درد شکم ناشی از آدنیت مزانتر معمولا در ناحیه اطراف ناف، به سمت پایین و در سمت راست احساس می شود؛ اما این درد در بسیاری از موارد ممکن است گسترده تر شود. آدنیت مزانتر معمولا برای کودک دردناک است؛ اما خطرناک نیست و بعد از مدتی خود به خود رفع میشود.
گاهی اوقات ممکن است پیش از شروع دل درد، کودک علائمی مشابه با سرماخوردگی، مانند تب و گلودرد را تجربه کند.
زمان مراجعه به پزشک
درد شکم در کودکان معمولا شایع است و نمیتوان کفت که چه زمانی باید به پزشک مراجعه شود. در صورت مشاهده علائم زیر بهتر است به پزشک مراجعه کنید:
- دل درد ناگهانی و شدید
- دل درد همراه با تب
- درد شکم همراه با استفراغ و تهوع
در بسیاری از موارد، آدنیت مزانتر خفیف است و خود به خود درمان می شود. اما اگر این دل درد در هنگام خواب رخ دهد، و یا باعث تغییر اشتها و تغییرات گوارشی کودک شود، ممکن است به درمان های جدی تر نیاز باشد. آدنیت مزانتر معمولا خطرناک نیست اما گره های لنفی ممکن است در طولانی مدت خطرناک باشند.
نحوه تشخیص آدنیت مزانتر
تشخیص دل درد مزمن در کودکان معمولا دشوار است و باید توسط پزشک انجام شود. پزشک میتواند از طریق روش های زیر این بیماری را تشخیص دهد:
- معاینه کودک و بررسی سابقه سلامت وی
- آزمایش خون برای تشخیص عفونت
- تصویر برداری، سونوگرافی و سیتی اسکن
درمان دل درد مزمن کودک
بیماری آدنیت مزانتر معمولا خطرناک نیست و در بسیاری از مواقع خفیف است. این بیماری ممکن است برای کودک با درد زیادی همراه باشد؛ اما در بسیاری از مواقع خود به خود درمان شده و نیاز به اقدام خاصی ندارد. برخی از داروها و درمان های خانگی ممکن است در تسکین درد کودک موثر باشد.
اگر این بیماری با تب همراه باشد، می توانید با تجویز و توصیه پزشک، از داورهای ضد تب و داروهای تسکین دهنده درد مانند استامینوفن و ایبوپروفن استفاده کنید. آسپرین از دیگر داروهایی است که ممکن است برای درمان این بیماری مورد استفاده قرار گیرد؛ اما در دادن آسپرین به کودک باشد شدیدا احتیاط کنید. آسپرین برای کودکان بالای 3 سال قابل استفاده است؛ اما برای استفاده از آن باید با پزشک مشورت شود؛ چراکه ممکن است عوارض خطرناکی را در پی داشته باشد.
درمان خانگی آدنیت مزانتر
در موارد خفیف، میتوانید دل درد را با برخی درمان های خانگی بهبود دهید و درد شکم را تا حدی کم کنید. استراحت به میزان کافی میتواند به بهبود درد کمک کند. نوشیدن مایعات و آب برای جلوگیری از کمبود آب بدن بسیار مهم است؛ به ویژه در مواردی که کودک علائمی مانند اسهال و استفراغ دارد. گرما دادن به ناحیه شکم و استفاده از حوله یا کیسه آب گرم نیز میتواند درد را تسکین دهد.
چگونه از آدنیت مزانتر جلوگیری کنیم؟
زمینه ایجاد این بیماری، عفونت های ویروسی و یا باکتریایی است. رعایت بهداشت و شستشوی نظم دست ها، دوری از افراد بیمار و تمیز نگه داشتن محل خوردن غذا میتواند به پیشگیری از این دل درد های ویروسی کمک کند.
آیا دل درد مزمن کودکان خطرناک است؟
بیماری آدنیت مزانتر در اکثر موارد خطرناک نیست و خود به خود درمان میشود. در برخی موارد که دل درد بسیار شدید و ناگهانی است و یا با تب و تهوع همراه است، لازم است به پزشک مراجعه شود. پیچیدگی روده های متورم در برخی موارد ممکن است مشکلاتی را در پی داشته باشد که با مراجعه به پزشک میتوان از آن جلوگیری کرد.
0 دیدگاه